Външният министър на Либия е отстранен след среща с главния дипломат на Израел

...
Един от конкурентните премиери на Либия казва, че е отстранил
Коментари Харесай

Един от конкурентните премиери на Либия казва, че е отстранил външния си министър, след като Израел разкри, че неговият главен дипломат се е срещал с нейния последен седмица

От САМИ МАГДИ Асошиейтед прес 28 август 2023 г., 4:04 ч. Министърът на външните работи на Италия. В изявление се казва, че срещата на Мангуш с Коен не е включвала „никакви разговори, споразумения или консултации“. Понеделник, включително дали съобщението на Коен е било съгласувано с Либия.

Либия беше потопена в хаос, след като подкрепено от НАТО въстание свали дългогодишния диктатор Моамар Кадафи през 2011 г. Богатата на петрол страна беше разделена между подкрепяното от Запада правителство през Триполи и конкурентна администрация в източната част на страната. Всяка страна е подкрепяна от въоръжени групировки и чужди правителства. Кадафи беше враждебен към Израел и твърд поддръжник на палестинците, включително радикални войнствени групи, които се противопоставиха на мира с Израел.

Съобщението в неделя за срещата предизвика разпръснати протести в Триполи и други градове в западна Либия. Протестиращи нахлуха в централата на външното министерство, за да осъдят срещата, докато други нападнаха и изгориха резиденция на премиера в Триполи, според местни доклади.

В гр. Протестиращите в Завия изгориха израелското знаме, докато други държаха палестинското. Протести имаше и в град Мисрата, крепост на Дбейба, според кадри, разпространени в социалните медии и потвърдени от Асошиейтед прес.

Халид ал Мишри, ислямистки политик, който беше председател на Държавния съвет, базиран в Триполи законодателен орган, осъди срещата и призова за уволнение на правителството на Дбейба, което е близко до САЩ и Запада.

„Това правителство прекрачи всички забранени граници и трябва да бъде свалено“, написа той на платформата X, известна преди като Twitter.

Базираната в изток Камара на представителите също заклейми срещата като „правно и морално престъпление“. Той призова за извънредна сесия в понеделник в източния град Бенгази.

В Израел Яир Лапид, бивш външен министър и министър-председател, разкритикува Коен, че е публикувал чувствителната среща.

"Страните по света тази сутрин гледат безотговорното изтичане на информация за срещата на израелския и либийския външен министър и се питат: възможно ли е да управлява външните отношения с тази страна? Възможно ли е да се вярва на тази страна? Лапид каза в изявление.

___

Писателят на Associated Press Йозеф Федерман в Ерусалим допринесе.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР