Външният министър на Китай призова Киев и Москва да възобновят

...
Външният министър на Китай призова Киев и Москва да възобновят
Коментари Харесай

Дмитро Кулеба проведе телефонен разговор с външния министър на Китай

Външният министър на Китай прикани Киев и Москва да възобновят мирните договаряния " допустимо най-скоро ", а Киев съобщи, че в диалога е повдигнато и смисъла на териториалната целокупност на Украйна, заяви Агенция Франс Прес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9850
Пекин " се надява, че всички страни ще запазят успокоение, ще проявят въздържаност, ще възобновят мирните договаряния допустимо най-скоро и ще се върнат на пътя на политическото споразумяване ", съобщи китайският външен министър Цин Ган в телефонен диалог с украинския си сътрудник Дмитро Кулеба.

Разговорът беше първият формален диалог сред двамата, откогато китайският външен министър встъпи в служба през декември, предава БНР. 

" Китай е угрижен, че рецесията може да ескалира и да излезе отвън надзор. Китай се надява Украйна и Русия да запазят вярата за разговор и договаряния ", съобщи Цин.

Китай е подложен на критика от западните страни, че не е осъдил нашествието на Москва в европейската му съседка, а предишния месец изрично отхвърли изказванията на Съединени американски щати, че обмисля доставки на оръжие в поддръжка на войната с Русия, разяснява Агенция Франс Прес.

Кулеба заключи диалога на министрите в " Туитър ", като съобщи, че той е включвал разискване на " смисъла на правилото на териториалната целокупност ", без да дава детайлности.

Миналия месец Пекин разгласява документ с позиция по отношение на войната на Москва в Украйна, в който приканва за разговор и се пробва да се нарежда като безпристрастен медиатор.

Днес Цин още веднъж изрази поддръжката си за това предложение, като съобщи, че Пекин " поддържа справедлива и обективна позиция по украинския въпрос, ангажира се с насърчаването на мирни договаряния и приканва интернационалната общественост да сътвори условия за такива ".

Кулеба съобщи, че при диалога си с Цин е подчертал смисъла на предложенията на украинския президент Володимир Зеленски " за преустановяване на експанзията и възобновяване на справедливия мир в Украйна ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР