Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф обяви в социалната

...
Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф обяви в социалната
Коментари Харесай

Иранският външен министър изненадващо подаде оставка

Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф разгласи в обществената мрежа Инстаграм късно вечерта през вчерашния ден, че подава оставка, съобщи Ройтерс.

"Искам надълбоко да благодаря на народа на Иран и на уважаемите чиновници на страната за миналите 67 месеца. Искрено се оправдавам, че не мога да продължа работа и апелирам опрощение за всички свои пропуски през последните години, до момента в който бях външен министър ", писа Зариф на страницата си в Инстаграм, представен от ТАСС.

Ройтерс напомня, че Зариф изигра значима роля в постигането през 2015 година на нуклеарното съглашение сред Иран и шестте международни сили.

Зариф бе подложен на остри рецензии от антизападните хардлайнери в Иран, откакто Съединени американски щати се отдръпнаха от съглашението през май м.г. и възобновиха глобите си, анулирани след подписването на съглашението.

Канцеларията на иранския прeзидент Хасан Рохани удостовери тази заран, че Мохамад Джавад Зариф е подал оставка, само че сподели, че тя няма да бъде призната, съобщи ДПА.

Зариф вършеше работата си самоуверено и ще продължи да го прави, заяви президентската канцелария на страницата си в Инстаграм. "Зариф няма да бъде самичък и всички ние (правителството) ще го подкрепим ", се споделя в поста.

Местни наблюдаващи показаха изненада от времето, определено за известие за оставката от страна на Зариф. В обществените медии незабавно се развихри гореща полемика за аргументите за оставката му, като някои участници стигаха до извода, че му е пристигнало до гуша от непрекъснатите рецензии на хардлайнерите против нуклеарното съглашение със международните сили от 2015 година, контрактувано от него, и против държавната политика на стопляне на връзките със Запада.

Други пък допуснаха, че е бил сърдит от изключването му от срещата със сирийския президент Башар Асад, посетил Иран през вчерашния ден.

Всички бяха единомислещи, че оставката на Зариф ще значи скоротечен завършек на нуклеарното съглашение, което докара до анулация на глобите против Иран в подмяна на ограничението на опциите му да създава нуклеарни оръжия. Споразумението към този момент понесе тежък удар от решението на Съединени американски щати да излязат от него м.г.

Оттеглянето на Съединени американски щати и възобновените от тях наказания отприщиха нова вълна от вътрешни рецензии против Зариф в Иран.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо сподели, че Съединени американски щати наблюдават новините към оставката на Зариф.

"Нека забележим, дали тя ще бъде призната. Каквото и да стане, той и Хасан Рохани са единствено подставени лица на една корумпирана религиозна мафия. Ние знаем, че всички дефинитивни решения се вземат от (аятолах Али Хаменей). Нашата политика остава непроменена - режимът би трябвало да се държи като естествена страна и да почита своя народ ", писа Помпейо в Туитър.

Наблюдатели в Техеран считат, че Рохани не е в положение да размени Зариф с човек със същата големина и престиж.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР