Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че споразумението между Турция и

...
Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че споразумението между Турция и
Коментари Харесай

Турция смята, че сделката с ЕС за мигрантите трябва да се актуализира

Външният министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че съглашението сред Турция и Европейския съюз би трябвало да бъде обновено, взимайки поради събитията в Сирия, съобщи " Ройтерс ". По думите на турския първи посланик Анкара е подготвена да работи градивно по въпроса.

В изявление за държавната осведомителна организация " Анадолу " Чавушоглу съобщи, че визовата либерализация и актуализирането на митническия съюз на страната с Европейски Съюз би трябвало да бъдат приложени, с цел да се подкрепи решаването на мигрантския въпрос.

Късно в понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган напусна срещите в Брюксел с водачите на Европейски Съюз и НАТО без общо изказване и взаимна конференция, както беше планувано.

Напрежението се ускори поради ориста на десетки хиляди мигранти, опитващи да влязат в Гърция, откогато Анкара съобщи предишния месец, че към този момент няма да пробва да ги задържа на турска територия.

Турция подслонява към 3.6 милиона бежанци от Сирия и ограничи миграцията към Европа по силата на съглашение с блока от 2016 година в подмяна на миларди евро. Анкара обаче упреква Европейски Съюз, че поддръжката му е незадоволителна (повече четете тук). " Кризата, идваща от Сирия, с нейните филантропични и свързани със сигурността аспекти заплашва нашия район и даже цяла Европа ", съобщи Ердоган след идването си за диалозите в Брюксел. " Никоя европейска страна не може да си разреши лукса да остане безразлична ", добави той. " Очакваме съответна поддръжка от всички наши съдружници в битката, която Турция води сама. НАТО се намира в сериозен интервал, по време на който би трябвало ясно да покаже поддръжка ", сподели още турският президент.

" Събитията на гръцко-турската граница ясно приказват за политически стимулиран напън върху външната граница на Европейски Съюз ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен преди диалозите с Ердоган. " Намирането на решение на тази обстановка ще изисква понижаване на натиска върху границата ", добави тя.

Фон дер Лайен означи, че в идващите дни и седмици цялостният текст на съглашението ще бъде подложен на оценка. По нейните думи Европейски Съюз и Турция имат общо виждане за събитията до момента, само че се разминават в тяхното пояснение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР