Външните министри от Г-7 отправиха днес строго предупреждение към държавите,

...
Външните министри от Г-7 отправиха днес строго предупреждение към държавите,
Коментари Харесай

Г-7 се зарича да накара страните, помагащи на Русия за инвазията ѝ в Украйна, да си платят

Външните министри от Г-7 насочиха през днешния ден строго предизвестие към страните, които биха дали помощ на Русия за нашествието ѝ в Украйна, като също по този начин демонстрираха единен фронт против Китай, чиито „ военни действия “ по море осъдиха, пишат в разбор Матиас Сена и Леон Брюно от Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

По време на почналата в неделя среща в японския планински курорт Каруидзава външните министри

на седемте най-развити индустриализирани страни в света дадоха обещание да накарат страните, които подкрепят Русия във войната ѝ против Украйна, да платят " висока цена " за това.

Министрите също по този начин дадоха обещание да продължат да „ ускоряват “ глобите против Русия

и да удвоят напъните си за попречване на заобикалянето им от трети страни.

В заключителната декларация от срещата им се дефинират като неприемливи „ безотговорната нуклеарна изразителност “ на Русия и нейната опасност за разполагане на оръжия в Беларус.

„ В миг, когато Украйна се готви да стартира контранастъпление, с цел да си върне териториите..., ние поддържаме Украйна “, акцентира държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън пред публицисти.

Обща твърда позиция към Пекин

Страните от Г-7 (Франция, Япония, Съединени американски щати, Канада, Германия, Италия и Великобритания) предизвестиха също Пекин по отношение на военните му упоритости в Южнокитайско море и подчертаха непроменената си позиция във връзка с Тайван, макар полемиката, провокирана от неотдавнашните забележки на френският президент Еманюел Макрон.

По време на визитата си в Китай при започване на април френският президент сподели пред медиите ,

че Европа не би трябвало да бъде въвличана в " рецесии, които не са (нейни) ", имайки поради Тайван, а това раздразни някои съдружници на Франция преди срещата в Каруидзава.

„ Няма смяна в главните позиции на страните членки на Г-7 по отношение на Тайван “,

твърдят в взаимната си декларация първите дипломати на групата, определяйки като „ безусловно належащо “ поддържането на мира и стабилността в Тайванския пролив.

През двата дни на договарянията в Япония френската външна министърка Катрин Колона

и нейните сътрудници се пробваха да сведат до най-малко разликите си и взаимното им изказване възприема остро към Пекин.

В текста на изказването се отбелязва „ безпокойството “ на Г-7 по отношение на „ непрекъснатото и ускорено разширение на нуклеарния боеприпас на Китай “ и се приканва Пекин да работи за „ непоклатимост посредством по-голяма бистрота “ във връзка с нуклеарните му оръжия.

Блинкън увери, че в никакъв случай не е виждал такова „ огромно доближаване “ на възгледите в Г-7 във връзка с Китай и Тайван.

Без да загатва категорично Китай, взаимната декларация дава обещание усилване на съдействието против „ икономическата насила “, състояща се в ограничение на външната търговия или задграничните вложения по политически подбуди.

Предупреждението да не бъде подкрепяна Русия във войната ѝ в Украйна, отново без да се загатва Китай обаче, единствено по себе си отразява многократните предизвестия на западни чиновници към Пекин против доставката на оръжие на Русия.

Судан и Афганистан

Макар полемиките да бяха очебийно доминирани от войната на Русия в Украйна и упоритостите на Китай в Азиатско-тихоокеанския район, външните министри от Г-7 засегнаха и доста други световни политически въпроси и рецесии.

Те предизвестиха Северна Корея да се " въздържа " от нови нуклеарни опити и изстрелвания на балистични ракети.

Министрите също по този начин " остро осъдиха " боевете, които бушуват от събота в Судан, и приканиха за тяхното " неотложно преустановяване ", в миг, когато конфликтите сред постоянната войска и мощна паравоенна мощ към този момент са лишили живота на близо 200 души по данни на Организация на обединените нации.

Външните министри на Г-7 желаеха също " неотложно " унищожаване на " неприемливата " възбрана афганистански дами да работят за неправителствени организации и Организация на обединените нации, въведена този месец от държавното управление на талибаните в Афганистан.

„ Чуждите страни не би трябвало да се месят във вътрешните работи на Афганистан “, чиито правила и закони са вътрешна работа на афганистанците, реагира внезапно пред Агенция Франс Прес представителят на държавното управление на талибаните Забиула Муджахид.

Тъй като държавните глави на Г-7 би трябвало да се срещнат през май в Хирошима, чиято история е надълбоко белязана от атомната бомба, хвърлена от Съединени американски щати над града през 1945 година, взаимното изказване на първите дипломатите отделя доста място на уговорката на групата за „ увеличение на напъните за разоръжаване и неразпространение “ за „ по-безопасен и по-стабилен свят “.

Японският министър председател Фумио Кишида, който е определен в Народното събрание точно от Хирошима, към този момент изрази желанието си да разиска там с сътрудниците си опцията за " свят без нуклеарни оръжия ".

Днешното изказване обаче съдържаше малко нови моменти по въпроса, отбелязвайки единствено " актуалната напрегната среда в областта на сигурността ".

Декларацията на Г-7 приканва цялата интернационална общественост за " бистрота " във връзка с нуклеарните оръжия, приканвайки Русия да съблюдава мораториума върху нуклеарните опити, който е подписала.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР