Външните министри на Русия, Иран и Турция Сергей Лавров, Джавад

...
Външните министри на Русия, Иран и Турция Сергей Лавров, Джавад
Коментари Харесай

Русия, Иран и Турция съгласували позиция преди срещата за Сирия

Външните министри на Русия, Иран и Турция Сергей Лавров, Джавад Зариф и Мевлют Чавушоглу са съгласували рекомендации за организацията на Конгреса на сирийския народен разговор, съобщи ТАСС в неделя, цитирайки източници от съветското външно министерство след края на тристранната министерска среща в Анталия.

Съгласувани са рекомендации по всички основни въпроси за организацията на Конгреса на сирийския народен разговор, които ще бъдат показани на президентите на Русия, Иран и Турция преди срещата им в Сочи на 22 ноември, са показали от съветското външно министерство.

Лавров, Чавушоглу и Зариф са разискали също военната обстановка в Сирия и са установили понижаване на нивото на принуждение, което разрешава да се премине към политическо споразумяване на спора. Министрите са се оповестили за пламенно продължение на взаимните старания във формата от Астана (там се разискват въпроси, свързани с военната конюнктура в Сирия - бел.ТАСС), които спомагат за основаване на условия за активизиране на междусирийските договаряния под егидата на Организация на обединените нации в Женева, са отбелязали източниците от съветското външно министерство.

Междувременно сирийската войска и нейните съдружници откриха цялостен надзор върху Букамал - последния по-голям град в Сирия, който бе в ръцете на групировката " Ислямска страна ". Това заяви военна медия, ръководена от Хизбула, представена от Ройтерс.

" Сирийската войска и съдружниците й от оста на съпротивата прогониха Даеш от последния й бастион на сирийска земя ", уточни медията.

Базираният във Англия Сирийски център за наблюдаване на човешките права сподели през днешния ден, че множеството бойци на джихадистката организация са се изтеглили, само че към момента има сражения в периметъра на града.

Армията разгласи победа над " Ислямска страна " в Букамал по-рано този месец, само че джихадистите по-късно направиха контраофанзива посредством свои " спящи кафези " в града и си върнаха контрола, което докара до нова атака на сирийските сили.

Прогонването на групировката от Букамал значи, че единствено няколко села по поречието на р. Ефрат и няколко изолирани зони в други елементи на страната остават част от оповестения през 2014 година халифат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР