Външните министри на Иран и Китай Мохамад Джавад Зариф и

...
Външните министри на Иран и Китай Мохамад Джавад Зариф и
Коментари Харесай

Иран и Китай подписаха 25-годишен договор за стратегическо и търговско сътрудничество

Външните министри на Иран и Китай Мохамад Джавад Зариф и Ван Ий подписаха в Техеран 25-годишен контракт за стратегическо и комерсиално съдействие, който се обсъждаше от няколко години, предадоха международните осведомителни организации.

Предложението за това съглашение беше направил китайският президент Си Цзинпин по време на посещаване в Иран преди пет години. Тогава Техеран и Пекин се договориха да изработят пътна карта за реципрочни вложения в сферите на превоза, пристанищата, енергетиката, промишлеността и услугите.

Документът, определян като " цялостна пътна карта ", съдържа политически, стратегически и стопански клаузи, съобщи по-рано представителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде. Засега не са известни детайлности за наличието на контракта.

Последните детайлности по него са били конкретизирани през днешния ден по време на срещата сред Ван Ий и Али Лариджани, консултант на иранския висш водач Али Хаменей, който е също по този начин специфичен представител на Ислямска република Иран за стратегическите връзки с Китайската национална република, заяви формалната организация Ирна.

Проектът за подписания през днешния ден контракт датира още от визитата на китайския президент Си Цзинпин в Техеран през януари 2016 година. Тогава той и иранския му сътрудник Хасан Рохани взеха решение да подобрят двустранните връзки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР