Външните министри на Европейския съюз изразиха загриженост за разпространението на

...
Външните министри на Европейския съюз изразиха загриженост за разпространението на
Коментари Харесай

ЕС се притеснява от разпространение на ядрени оръжия

Външните министри на Европейския съюз показаха угриженост за разпространяването на нуклеарни оръжия, защото Съединени американски щати са подготвени да се отдръпват от основния контракт ИНФ от Студената война, обвинявайки Русия за нарушаването му, оповестява АП.

Администрацията на Тръмп е подготвена да разгласи по-късно в петък, че се отдръпва от контракта за нуклеарните сили, който Съединени американски щати договориха със Съветския съюз през 1987 година Пактът не разрешава производството, тестването и разполагането на крилати и балистични ракети с обсег от 500-5,500 километра.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини прикани двете страни да се придържат към контракта.

" Това, което несъмнено не желаеме да забележим, е нашият континент да се трансформира в бойното поле или място, където се сблъскват други свръхсили. Това принадлежи на далечна история ", изясни Могерини в Румъния.

" Важно е разоръжаването и интернационалната архитектура за надзор на въоръженията да бъдат върнати в интернационалния дневен ред ", разяснява немският външен министър Хайко Маас. " Без контракта за ИНФ ще има по-малко сигурност, само че би трябвало да вземем под внимание обстоятелството, че договорът е нарушен от съветската страна ".

Пентагонът показа информация със съдружниците си в НАТО, потвърждавайки, че новата ракетна система на Русия 9М729 попада в обсега на контракта. Пентагонът счита, че наземната крилата ракета може да даде опция на Москва да стартира нуклеарен удар в Европа с малко или никакво предизвестие. Москва упорства, че ракетата има обсег под 500 километра.

През октомври президентът Доналд Тръмп предизвести, че Съединени американски щати ще се откажат от контракта заради хипотетични съветски нарушавания. Ако Москва не се върне към спазването на разпоредбите, Вашингтон съобщи, че ще стартира шестмесечния развой на овакантяване на пакта от 2 февруари.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Русия не е посочила никакъв симптом, че е склонна да се върне към спазването на диалозите със съюзническите посланици.

" Страхът е да се види разпространяването, да се развият нуклеарни оръжия, които са оръжия рискови за цялата територия на Европа ", добави белгийският външен министър Дидие Рейндер.

" Надявам се, че нашите американски сътрудници, в това число отвън рамката на контракта, ще продължат да работят по този разговор с Русия ", сподели той. " Не можем да реализираме по-голям напън или успеваемост в битката против неразпространението, като не оставим многостранната рамка. "

Европейците са склонни да избегнат повторението на ракетната рецесия от 80-те години на предишния век. Съюзниците на НАТО взеха решение да разпрострат американски крилати ракети и балистични ракети " Першинг 2 " в Европа през 1983 година, защото договарянията с Москва за разполагането на ракети СС-20 в Източна Европа се провалиха.

" Гледам на това освен със угриженост, само че и със страдание, че ИНФ отива в предишното ", съобщи австрийският външен министър Карин Кнайсел. " Можете да преговаряте за съглашение за свободна търговия за пет години, само че договаряния за разоръжаване, те гълтам генерации договарящи. Понякога се договаря и 40 години ".

Министрите от балтийските страни покрай границите на Русия - Литва, Латвия и Естония поддържаха хода на Съединени американски щати и упрекнаха Русия. Литовският външен министър Линас Антанас Линкевичус съобщи, че загубата на подобен контракт постоянно значи " по-малко непоклатимост, повече неустановеност, несъмнено е неприятно ".

Холандският външен министър Стеф Блок съобщи, че Русия към момента има време да се върне към спазването на разпоредбите.

" Русия би трябвало да покаже дали към момента желае да извърши изискванията. Има шестмесечен период за предупреждение, тъй че към момента има време да се изпълнят изискванията ", изясни Блок.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР