Външните министри на държавите от АСЕАН приеха работна рамка на

...
Външните министри на държавите от АСЕАН приеха работна рамка на
Коментари Харесай

АСЕАН и Китай с първа стъпка към приемане на кодекс за поведение в Южнокитайско море

Външните министри на страните от АСЕАН одобриха работна рамка на кодекс за държание при уреждането на морски разногласия, оповестяват международни организации.

Това е значима крачка към започване на договаряния за приемане на сходен кодекс.

Китайският външен министър Ван И разгласи, че договарянията ще стартират тази година и каквото и да е било съглашение бъде подписано, то би трябвало да се съблюдава.

" Финализирането на работната рамка на кодекс за държание в Южнокитайско море ще донесе непоклатимост по проблема, затова показва позитивен подтик. Това демонстрира нашето общо предпочитание за запазване на мира и поддържане на непоклатимост в Южнокитайско море ", разясни министърът пред кореспонденти.

Според него в този момент обстановката е " по-спокойна, удобна за непоклатимост ".

В работната рамка се акцентира, че кодексът за държание " не е инструмент за споразумяване на териториални или морски гранични разногласия ", а е обвързван с взаимно доверие, съдействие, попречване на произшествия и основаване на удобна среда за спокойно разрешаване на разногласия.

Ван И добави, че работната рамка в този момент ще бъде показана на водачите, които се чака да инструктират страните да подхващат стъпки към започване на действителни договаряния за приемане на подобен кодекс.

" Първата стъпка - 11 министри прокараха или утвърдиха работна рамка на кодекс за държание, обявявайки, че в границите на годината ще стартират договаряния за кодекса за държание ", сподели още китайският министър.

Той добави, че втората стъпка е обвързвана с образуване на работна група, която ще приложи декларация от 2002 година, призоваваща за въздържаност и прекъсване окупирането на територии в Южнокитайско море, като групата ще прегледа правилата и проект по отношение на действителните договаряния за новия кодекс, с цел да може да се реализира консенсус сред АСЕАН и Китай.

Третата стъпка, по думите му, е публично започване на договаряния за приемане на текста за кодекса, когато водачите на Китай и АСЕАН се срещнат през ноември.

Кодексът е нужен поради териториалните искания на редица страни в Южнокитайско море.

От години страните в района се пробват да одобряват сходен кодекс.

Обаче работната рамка не покрива полемиките дали кодексът ще бъде правно обвързващ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР