Валута с левова равностойност около 5 млн. лева са открили

...
Валута с левова равностойност около 5 млн. лева са открили
Коментари Харесай

Рекордната сума от 5 милиона лева задържаха служителите на Агенция "Митници" само за месец

Валута с левова равноценност към 5 млн. лв. са разкрили митническите чиновници през юни на разнообразни гранични пунктове в страната. Тази сума, арестувана единствено в границите на предходния месец, е повече от откритата за всяка една календарна година в интервала 2015 година - 2020 година, демонстрират данните на Агенция „ Митници “.

Недекларираните суми в размер на 1 440 315 евро, 907 090 английски лири и 21 340 щатски $ възлизат на 4 928 060,25 лв.. За разлика от общата европейска валута, която от години е най-често установяваната на българските граници, английски лири в такива размери са ново събитие, което се следи изключително интензивно през тази година.

В годините от приемането на България в Европейски Съюз до момента опитите за транспорт на недекларирани щатски долари понижават за сметка на други валути.

В по-голямата част от случаите парите са открити в кабините на турски товарни коли, откакто водачите не са заявили пред митническите чиновници суми над лимита от 10 000 евро.

В огромната си част камионите са се движили по направления от Англия и други страни от Западна Европа към Турция. На Министерство на правосъдието Капитан Андреево е открита и рекордната за последните повече от 10 години валута в размер на 1 984 969 лв. в английски лири и евро, открити в два камиона.

През месец юни е открит и извършител - български жител, пътуващ с лек автомобил, който е направил опит да изнесе през Министерство на правосъдието Капитан Андреево 650 000 евро (1 271 289 лева), като е заявил единствено част от валутата – 8500 евро, а останалите носел укрити към тялото си.

Агенция „ Митници “ припомня, че суми с равноценност над 10 000 евро би трябвало наложително да се заявяват документално при прекосяване на външна граница на Европейски Съюз, а при прекосяване на вътрешна граница с друга страна членка - при питане от митнически чиновник.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР