Вълната от стартъпи с изкуствен интелект (AI) разрази битка за

...
Вълната от стартъпи с изкуствен интелект (AI) разрази битка за
Коментари Харесай

Война за таланти в сферата на AI се разразява в Европа

Вълната от стартъпи с изкуствен интелект (AI) развихри борба за гении в Европа. Невероятният триумф на OpenAI`s ChatGPT даде подтик на вложителите, които наливаха пари в обещаващи започващи AI компании.

Хващайки капиталовата вълна, редица задгранични компании за изкуствен интелект, в това число канадската Cohere и амаериканската Anthropic и OpenAI отвориха офиси в Европа предходната година, което усили натиска върху софтуерните компании, които към този момент се пробват да привлекат и задържат чиновници в района.
 Mistral AI, която притегли инвестиция от Microsoft
Френската AI компания за $2 милиарда, която притегли инвестиция от Microsoft

Компанията е единствено на 10 месеца, само че към този момент съумя да набере над $500 млн.

Основана през 2010 година и добита от Гугъл през 2014 година лондонската компания DeepMind " вкара " изкуствен интелект във всичко - от настолни игри до структурна биология. Сега компанията е изправена пред голям брой добре финансирани съперници, наводняващи нейната територия, до момента в който все по-голям брой от чиновниците напущат, с цел да стартират лични стартъпи.

В изпитание да обезкуражи личния състав да се причисли към други компании или да стартира личен бизнес, DeepMind даде на някои старши чиновници достъп до лимитирани акции на стойност милиони долари по-рано тази година, съгласно източник, представен от Reuters.

" Навлизането на задгранични колоси в промишлеността на AI - Anthropic или Cohere да вземем за пример, на пазара в Лондон ще направи конкуренцията за гении в региона на изкуствения разсъдък още по-голяма ", декларира Чарли Феърбанк, ръководещ шеф на компанията.
 Защо AI ще удари всички ни по джоба през идващите години
Защо AI ще удари всички ни по джоба през идващите години

Скоро може да се окаже невероятно да избегнете заплащането на абонаментни такси

Компанията Cohere проектира вътрешни чатботове и други принадлежности за своите клиенти. Тя към този момент притегли водещ откривател в DeepMind от седем години Фил Блънсъм, през 2022 година Това не е единственият чиновник на компанията DeepMind, който е мигрирал към Cohere.

Междувременно OpenAI отвори първия си интернационален офис в Лондон предходната година, както и втори в Дъблин. Това са " единствено първите стъпки ", счита вицепрезидентът на компанията Даян Юн, защото възнамерява да продължи да се уголемява в други страни.

Cohere отвори офиса си в Обединеното кралство предходната година и изпълнителният шеф Ейдън Гомес съобщи, че компанията възнамерява да удвои броя на чиновниците си до 50.

Войната за гении е добре пристигнала за служащите - те ще са сложени могат да имат по-високи условия към бъдещите си работодатели. Да чакат по-голямо възнаграждение.

Компанията за изкуствен интелект ElevenLabs да вземем за пример предлага варианти за акции на нови чиновници, положителни заплати и изцяло отдалечена работа, макар че множеството рекламирани позиции изискват чиновниците да са основани в Европа. След като неотдавна събра 80 милиона $ финансиране от компании за рисков капитал, компанията счита скоро да удвои общия си брой на личния състав до 100 чиновници.
 Софтуерен инженер от Гугъл основал скрито стартъп в Китай, до момента в който крадял AI технологии от компанията
Софтуерен инженер от Гугъл основал скрито стартъп в Китай, до момента в който крадял AI технологии от компанията

Повдигнати са му 4 обвинявания за кражба на търговски секрети

Френската започваща компания Bioptimus също учредена от някогашни чиновници на DeepMind, събра 35 милиона $ през февруари.

Според хора от компанията, стартъпите търсят да наемат гении от Big Tech като Гугъл, като им оферират повече въздействие.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР