Вълна от съболезнования към България и Република Северна Македония. Институциите

...
Вълна от съболезнования към България и Република Северна Македония. Институциите
Коментари Харесай

Вълна от съболезнования към България и Република Северна Македония след трагедията на АМ „Струма”

Вълна от съболезнования към България и Република Северна Македония. Институциите у нас и персони от целия свят, изрекоха състрадание на околните на жертвите от жестоката злополука станала на Автомагистрала „ Струма” малко след 02:00 часа тази нощ. В рейса е имало 52 души, от които двама водачи със северномакедонско поданство и 50 пасажери с албанско. Автобусът е самокатастрофирал.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски изрази съболезнования на фамилиите на починалите и ранените в злополуката.

" В тези тежки моменти показвам най-дълбоки съболезнования на фамилиите и околните на всички хора и наши съграждани, които изгубиха живота си и бяха ранени в страшната пътна злополука на територията на прилежаща България ", написа Пендаровски в профила си във Facebook.

Държавният глава Румен Радев също изрази съболезнования на своя сътрудник президента Стево Пендаровски във връзка тежкия случай.

" От името на българския народ и от свое име президентът Румен Радев показва най-искрени съболезнования на фамилиите и околните на починалите жители на Република Северна Македония, както и вяра за бързо възобновяване на потърпевшите при злополуката. В този тежък миг България и Република Северна Македония споделят обща тъга, взаимност и съпричастност ", споделя Радев.

Премиерът на Албания Еди Рама написа:

„ Трагедията в България ме остави без думи. Не съществуват думи за автобусната покруса, в която съвсем всички пасажери изгубиха живота”.

И министърът на външните работи на Албания Олта Джачка изрече съболезнования на фамилиите на жертвите и пожела бързо излекуване на ранените. Тя добави, че нейната страна е дружно със Северна Македония и нейните жители в този миг.

От Американското посолство у нас написаха:

„ Ние в Посолството на Съединени американски щати с горест научихме за починалите при автобусната злополука край село Боснек, както и за пожара в старческия дом в село Рояк. Нашите мисли са с жертвите и техните фамилии и се надяваме на бързо възобновяване на потърпевшите в тези трагедии”.

Президентът на Република Сърбия Александър Вучич е изпратил през днешния ден съболезнователна депеша на президента и на премиера на Република Северна Македония Стево Пендаровски и Зоран Заев във връзка тежката пътна злополука.

" С обезверение и горест одобрих страшната вест за трагичната крах на пасажери на рейс в България. Онемели пред тази покруса, изпращаме молебствия на разтуха на фамилиите на починалите и на целия ваш приятелски народ. Сърбия и в този момент е с вас, подготвена да окаже всякаква нужна помощ и поддръжка, тъй като не сте сами в тази покруса. От свое име и от името на жителите на Сърбия адресирам най-дълбоки съболезнования на фамилиите на починалите и на народа на Северна Македония, а на ранените поисквам бързо и сполучливо възобновяване. ", написа той.

Турското министерство на външните работи също изрази през днешния ден съболезнования на България и на Република Северна Македония.

„ Поднасяме откровени съболезнования на фамилиите на починалите вследствие на тези трагични произшествия на държавните управления и народите на България и Северна Македония и пожелаваме бързо възобновяване на ранените “.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе отношение по двете нещастия, които раздрусаха България. Снощния пожар в дом за възрастни във варненското село Рояк и трагичния случай на Автомагистрала " Струма ".

" 9 души починаха при пожар в село Рояк. 45 жители на Северна Македония изгубиха живота си в горящ рейс и злополука на автомагистрала “Струма”.Съболезнования на околните им. Бог да елементарни всички! ", написа той.

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова написа:

" Страшна покруса. Съболезнования на фамилиите и околните на починалите ".

Министър-председателят Стефан Янев в взаимно изказване със северномакедонския си сътрудник Зоран Заев съобщи:

„ Днешният ден е белязан от две нещастия за българския народ - във варненското село Рояк починаха български жители в Дома за остарели хора, за което сега се води следствие. По-малко от 7-8 часа по-късно се случи нова покруса - злополука с пътнически рейс, регистриран в РСМ, с жители, както от РСМ, по този начин и от други националности. Трагедиите са постоянно срещани и са това, което ни допира, което ни прави съпричастни, без значение от националността на хората, които към този момент не са измежду нас “.

„ Заедно сме и в положително, и в неприятно, ние сме приятелски нации и би трябвало да си оказваме помощ и в положително, и в неприятно “, сподели Зоран Заев.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР