Вълна от недоволство към политическия елит в редица латиноамерикански държави

...
Вълна от недоволство към политическия елит в редица латиноамерикански държави
Коментари Харесай

Политическият пъзел в Перу: Насилие, протести и въпроси

Вълна от неодобрение към политическия хайлайф в редица латиноамерикански страни приковават погледите към континента от месеци. От декември насам обаче обстановката в Перу закупи други измерения като мирните демонстрации се трансфораха в безредици с над 60 жертви. Страната е изпаднала в тежка управленческа рецесия, а насилието по улиците постанова бързото й разрешаване. Отговорите на най-наболелите въпроси за това какво се случва в Перу потърси интернационалният ни редактор Лора Карамфилова, която беседва с Анхела Рей и Хосе Луис Герра от столицата Лима.

 

6 президенти за 4 години. Перу наподобява става все по-труден за ръководене. Кризата, в която страната изпадна през декември, когато бе задържан тогавашният държавен глава Педро Кастийо, се задълбочава. Президентът Дина Болуарте упорства за предварителни избори до края на годината, само че мнозина се притесняват, че това ще разгневи още повече хората по улиците, които желаят нейната оставка. Специално за Евронюз България настоящите вести от страната разясниха Анхела Рей – гражданин на Лима и икономистът Хосе Луис Герра.

 
Според мен обстановката малко се е успокоила, тъй като съм тук повече от месец. В момента сякаш демонстрациите губят силата си. Но не знаем дали няма още веднъж да се стигне до принуждение, както беше до неотдавна. Това са едни демонстрации, които са присъщи с извънредно принуждение.
Анхела Рей, гражданин на Лима
Тези демонстрации не се случват единствено в Лима. Важно е да се следи какво се случва в другите райони. Нека не забравяме, че митингите започнаха точно в районите. Както сподели Анхела, става дума за 1 месец на доста насилствени митинги. Виждаме едни непопулярни способи, които не се бяха случвали от 80-те години на предишния век. Напомня ни дейностите на комунистическата партия Сендеро Луминосо през 80-те и 90-те.
Хосе Луис Герра, икономист

Конгресът на страната към този момент няколко пъти не може да вземе решение дали изборите да бъдат изтеглени за тази година. Според Хосе Луис Герра в законодателния орган съществуват големи разделения.

„ Има огромни разделения сред партиите. Има депутати, на които партията им споделя да гласоподават по избран метод, те отхвърлят – имат друго мнение. Има партии, които търсят облаги от вероятно евакуиране на изборите за по-ранна дата, борят се за власт. Това е една ужасна война за власт, даже в случай че това не се случва по либерален метод.

Да, те са методът, съгласно мен, само че едни предварителни избори биха влошили доста обстановката, тъй като няма да има задоволително подготовка от страна на партиите, да ни показват своите претенденти. По време на подобен народен безпорядък, последствията не биха били положителни. Това би довела до нова вълна на принуждение по улиците “, споделя Рей.

Тотална липса на гражданско посланичество посредством партиите и липса на изявени водачи. В това се корени казуса, съгласно икономиста Хосе Луис Герра.

„ Въпросът не е единствено в насрочването на предварителни избори. Те желаят разформироване на Конгреса, протестиращите желаят и учредително заседание за смяна на Конституцията. Честно казано, възможни избори до края на годината биха породили у мен доста въпроси и неустановеност. Не имам вяра, че вотът би разрешил политическата рецесия.

В самия кабинет на Кастийо имаше фракции. Дина Болуарте от една страна и хора, към Кастийо. Може би Дина Болуарте е малко по-умерена, до момента в който Кастийо е по-радикален. Но митингите съгласно мен, не са против самата персона на Дина Болуарте “, счита Герра.

Резултати от допитване на локална социологическа организация, демонстрираха, че перуанците считат Конгреса за подкупен и работещ единствено за себе си и утвърждението на законодателния орган е едвам 7 на 100. Подкрепата за Болуарте е 17 %, а 73 на 100 от интервюираните поддържат производство на предварителни избори още тази година.

Хуан и Анхела споделиха, че в самото Перу е надали не ясно за всички, че става дума и за платени протестиращи и хора на Кастийо, които са изпратени, с цел да подстрекават напрежението. Да не забравяме, че той към момента е в ареста, което в допълнение предизвика поддръжниците му да са по улиците. Монетата постоянно има 2 страни сигурно, в този момент обаче е момента, някой да направи компромис. Насилието безспорно има общо и с това, че и Болуарте и Кастийо се усещат притиснати в ъгъла. Това възприятие на невъзможност, която сигурно рефлектира и върху техните гласоподаватели. Очевидно беднотията и немотията – преляла чашата.

Над 20 партии са се явили на последните избори. Тук приказваме за в действителност огромна фрагментация. Ако Дина Болуарте реши да направи тази всеотдайност и сама да се отдръпна, може би това ще успокои протестиращите. Единственият вид е да се схванат по сред си, само че все още наподобява задънена улица. Трябва безспорно да има един развой на добра връзка с гласоподавателите, които да бъдат успокоени преди да отидат до урните.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР