Валерий Цепкало, бивш кандидат за президент на Беларус и преди

...
Валерий Цепкало, бивш кандидат за президент на Беларус и преди
Коментари Харесай

Бивш кандидат за президент на Беларус е осъден на 17 години затвор в колония

Валерий Цепкало, някогашен претендент за президент на Беларус и преди години част от висшите дипломати на страната, бе наказан през днешния ден на 17 години отнемане от независимост в затворническа колония със непоколебим режим.

Новината заяви формалната организация " Белта ", а присъдата е задочна, защото Цепкало беше заставен да напусне страната в навечерието на президентските избори от август 2020 година Те приключиха с публична безапелационна победа дългогодишния държавен глава Александър Лукашенко, само че провокираха гърмеж от неодобрение, многохилядни митинги и отвод на Запада да признае резултата от тях, както и новия мандат на президента. Друг член на опозицията - 41-годишният Андрей Дмитриев, получи през днешния ден 18 месеца затвор, заяви правозащитната група " Вясна ". Той бе един от водачите на митингите през 2020 година и се призна за отговорен за присъединяване в тях. Днес съдът призна Цепкало за отговорен в няколко закононарушения, в това число в приемане на рушвет в изключително огромни размери и му забрани да заема дълъг лист от управителни и административни длъжности.

Останалите обвинявания включваха апел за завладяване на властта, основаване и финансиране на екстремистка организация, обществено огорчение и клюка във връзка с Лукашенко. Прокуратурата изиска 19 години затвор.

 Опозицията в Беларус взе премията Опозицията в Беларус взе премията " Сахаров " за независимост на мисълта

Преди повече от две години опозиционерът съобщи, че в Беларус го заплашват със правосъдни процеси по измислени обвинявания, и отпътува за Москва, а по-късно се реалокира в Полша и Литва.

Преди съвсем 30 години - през 1994 година, Валерий Цепкало бе един от ръководителите на предизборния щаб на Лукашенко. После бе зам.-министър на външните работи, а от 1997 година до 2002 година бе дипломат във Вашингтон. През 2005 година той основа - и управлява до 2017 година - Парк за високи технологии в Беларус.

Опита да се кандидатира за президент през 2020 година, само че ЦИК му отхвърли с изказване, че не е събрал нужните 100 хиляди подписа за кандидатурата си. След това щабът му се сплоти с тези на другите двама опозиционни претенденти - Светлана Цихановска и недопуснатият до вота Виктор Бабарико. Един от петте им целта бе освобождение на всички политически пандизчии на режима на Лукашенко и осъществяване на повторни и почтени избори.

Правозащитни организации настояват, че в Беларус има към 1500 политически пандизчии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР