Валери Симеонов заяви, че решението за оставката му може да

...
Валери Симеонов заяви, че решението за оставката му може да
Коментари Харесай

Борисов прехвърли решението за Симеонов на "Обединените патриоти"

Валери Симеонов съобщи, че решението за оставката му може да вземе политическият съвет на ръководещата коалиция

© Велко Ангелов Още по тематиката
Пируетите на Сидеров

Въпреки труса в " Обединените патриоти " до разпад на болшинството надали ще се стигне
18 окт 2018
Депутатите от НФСБ оповестиха, че снемат доверието си от Волен Сидеров
17 окт 2018
НФСБ остава в ръководството, само че при избрани условия

Партията на Симеонов изиска Волен Сидеров да не е едноличен водач на групата на патриотите в Народното събрание
3 сеп 2018 С плакати " Симеонов ти си позор " и крясъци " Оставка " към триста индивида стачкуваха пред постройката на Министерски съвет (МС) в поддръжка на настояването на майките на деца с увреждания вицепремиерът Валери Симеонов да напусне поста си поради обидните думи, които той насочи към тях. " Ние няма да се махнем. Искаме оставката на този човек поради това, че ни обиди. Ще стоим всеки ден тук до момента в който той не се отдръпна ", сподели Аделина Банакиева, която е многодетна майка и беше много дейна по време на митингите против решението на държавното управление от предходната година да не включи витално значими медикаменти в листата, който заплаща здравната каса, а в този момент поддържа идеята на майките на деца с увреждания. " Такъв човек няма място във властта и чакаме министър председателят да му изиска оставката ", съобщи от трибуната една от тях. По време на митинга от уредбата звучаха думите на вицепремиера, които провокираха всеобщо отвращение в обществените мрежи: " Законът за хората с увреждания беше стартират като опит да се угоди на една група кресливи дами, които спекулираха с децата си, изкарваха на зной и на дъжд тези сякаш заболели деца без грам майчинско възприятие и грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния метод като инструмент за реализиране на техните чисто материални цели. Затова споделям, че законът за хората с увреждания е заченат в грях. "

Симеонов сподели това предишния вторник пред партийната телевизия " СКАТ ", чийто притежател е той, след съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие, на което беше разискван новият законопроект за хората с увреждания. По време на разискването стана ясно, че работодателските организации не утвърждават част от текстовете в него. Репликите на Симеонов обаче получиха гласност откакто бяха излъчени в предаването " Господари на ефира " в четвъртък вечерта. В петък майките на деца с увреждания желаеха в Народното събрание оставката на вицепремиера. Те направиха изказването си в коридорите на Народното събрание дружно с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и депутати от левицата. Заедно с това в обществената мрежа фейсбук избухна всеобщо неодобрение от изказването на Симеонов. Беше проведено и събитие за митинг с искане за оставката му като близо 6 хиляди души обявиха, че ще участват. Отзовалите се пред постройката на Министерски съвет обаче бяха към триста. За разлика от последния митинг на майките, на който участваха депутати от Българска социалистическа партия, в този момент представители на социалистите нямаше. Освен възмутени от изказванията на Симеонов жители обаче бяха пристигнали и деятели на партия " Възраждане " на общинския консултант от Варна Костадин Костадинов, както и група рокери от мотоклуб " София райдърс ".

Работодателите опазиха Симеонов

Малко преди началото на митинга в понеделник Симеонов получи поддръжка от работодателите. След срещата с вицепремиера в Министерски съвет, те обявиха, че " не може улицата да диктува държанието на ръководещите в държавното управление и Народното събрание " и нарекоха митинга на майките на деца с увреждания " хунта ". По мотив желаната му оставка Симеонов сподели, че тя се подава по персонални или по политически аргументи. " Не виждам аргументи да подам оставка по персонални съображения. Човек не подава оставка за това, че споделя истината. Боли, не боли - това е истината, заставам зад своите думи катeгорично, ", съобщи той. По думите му подаването на оставка по политически аргументи е решение, което може да вземе политическият съвет на ръководещата коалиция ГЕРБ- " Обединени патриоти ". " Същите те са ме задължили да бъда вицепремиер. Аз съм на тази служба не по свое предпочитание, такова беше решението на съдружния съвет. ", сподели Симеонов. И добави, че става въпрос за мнението на трима души – Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. " Когато те изискат оставката ми, аз ще я подам по политически аргументи. ", съобщи Симеонов.
Вицепремиерът за следващ път се разгласи и " за " отпадането на квотите в новия Закон за хората с увреждания. Той назова задължението на работодателите за назначение на хора с неработоспособност, регламентирано в законопроекта, " безусловно несъстоятелно ". Против квотния принцип за назначението на работа на хора с увреждания са и работодателските организации.

Сидеров също изиска оставката на Симеонов

Оставката на Симеонов от вицепремиерския пост изиска и съдружният му сътрудник от " Обединени патриоти " Волен Сидеров. Позицията му беше публикувана от пресцентъра на партия " Атака ". Сидеров, който от средата на предходната седмица до момента беше в Кишинев на срещата на алианса на европейските консерватори и реформисти, с цел да подаде документите на партията си за участие в обединяването, и от началото на скаднала беше запазил безмълвие изиска привикване на съдружния съвет на ръководещата коалиция до края на деня, който да резгледа " неприемливото държание на Валери Симеонов " и " незабавната му оставка като вицепремиер. " " В XXI-ви век физическото неявяване на премиера от страната не преди да бъде осъществена конферентна връзка с него и той да взе участие в съдружния съвет от разстояние. ", написа още Сидеров в публикуваната от " Атака " позиция.
Засега цялостно безмълвие от абсурда с обидните думи на вицепремиера към майките и настояванията за оставака резервират от Вътрешна македонска революционна организация. Оттам се ограничиха единствено с това, че ще упорстват във вторник да се организира съвещание на съдружния съвет на " Обединени патриоти ", само че прецизираха, че към този момент нямат удостоверение дали подобен ще се състои.

Борисов трансферира решението на патриотите

Премиерът Борисов, който още предишния петък се извини за думите на Симеонов, само че отхвърли да желае оставката му, в този момент трансферира отговорността за решението на съдружните си сътрудници от " Обединените патриоти ". От Обединените арабски емирства, където е на посещаване, Борисов съобщи, представен от " 24 часа ", че " в случай че изиска оставката на Симеонов, това " ще счупи цялата структура на държавното управление и кабинетът ще падне ". Премиерът изясни и, че единствено по решение на обединението " Обединени патриоти " може да има оставка на Симеонов. " Какво желаете да направя? Да си подам аз оставката вместо Валери Симеонов и да хвърля страната в тежка злополука? Няма да стане. ", сподели Борисов, представен от " 24 часа ". Симеонов в поддръжка на бизнеса
Депутатите на вицепремиера Валери Симеонов от НФСБ ще гласоподават против внезапното увеличение на оптималния застрахователен предел и против квотите за обезпечени работни места за хора с увреждания. Това стана ясно още след среща на Симеонов с работодателски организации, които са мощно недоволни от изненадващото решение на кабинета оптималният застрахователен приход да се увеличи от 2600 на 3000 лева от 2019 година
Промяната бе контрактувана на среща сред държавното управление и синдикатите при започване на месеца, като на процедура гласът на бизнеса беше пренебрегнат, макар че финансовият министър Горанов увери работодателите, че " дебатът следва ". Сега работодателите откриха съдружник в лицето на Симеонов, който дефинира решението като съществено нарушаване на предизборната стратегия на коалиция ГЕРБ – " Обединени патриоти ", а също и удар по бизнеса.

Симеонов подлага на критика и квотите, които подсигуряват назначение на хора с неработоспособност в фирмите и санкциите за неспазването им, като безусловно несъстоятелни. Изискването е записано в законопроекта за хората с увреждания и след митинги на работодатели се разбра, че квотите ще останат, само че единствено за компании с над 49 чиновници, а не с над 20 души, както бе в началото. От тях се изисква да назначат двама с трайно увреждане, а в случай че чиновниците са 100 или над 100 - 2% от състава. " В България има изострен дефицит на работна ръка – няма шеф, който да не назначи неработоспособен, стига да му прави работа ", изясни позицията си Симеонов. Според него става дума за популизъм, " затулен под грижата за инвалидите ". Вицепремиерът разгласи още, че ще внесат промени, тъй че отпускът по болест да се заплаща напълно от Национален осигурителен институт, вместо първите три дни да се поемат от работодателя. " " Това беше една спешна мярка от 2008 г.Беше оповестена като краткотрайна, само че продължава. Не виждам за какво при тези ръстови индикатори на развиване на страната и стопанската система бизнесът би трябвало да продължава да изплаща първите 3 дни ", съобщи още вицепремиерът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР