Валери Симеонов © Надежда Чипева Два политико-криминални сюжета в развитие

...
Валери Симеонов © Надежда Чипева Два политико-криминални сюжета в развитие
Коментари Харесай

Вечерни новини: Валери Симеонов атакува bTV и ще бъде съден, жертвите на коронавируса растат

Валери Симеонов

© Надежда Чипева Два политико-криминални сюжета в развиване се трансфораха в дуета вести на деня. Първо, водещи публицисти на bTV оповестиха, че ще съдят зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов, който ги заплаши с прокурор, тъй като не били задоволително дейни по тематиката за незаконните схеми на Васил Божков. А Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет отхвърли да гледа без доказателства настояването на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволняване на арбитър Андон Миталов, разгласен за подкупен от американските управляващи.

Като цяло вторник бе спокоен откъм значими събития, а главната вест в интернационален и народен проект остава коронавирусът и жертвите от него.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от деня в три фрази

Заради липса на доказателства Висш съдебен съвет отхвърли да уволни " корумпирания " арбитър Миталов

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет отхвърли да прегледа настояването на правосъдния министър Данаил Кирилов за дисциплинарно освобождение на съдията от Специализирания углавен съд Андон Миталов, който е първият българин с наложена възбрана да влиза в Съединени американски щати поради заради " присъединяване му в сериозна корупция ". Колегията даде 7-дневен период на Кирилов да уточни обстоятелства, които потвърждават, че арбитър Миталов е направил дейности, с които накърнява престижа на правосъдната власт, а освен да се базира на изказването на Държавния департамент на Съединени американски щати. До момента американските управляващи настояват, че разполагат с задоволително данни за корупционно държание на съдията, само че б ез да посочат нещо съответно .

Шефът на новините на bTV Венелин Петков и водещият Антон Хекимян ще съдят Валери Симеонов

Директорът на новините в bTV Венелин Петков и водещият Антон Хекимян ще съдят зам.-председателя на Народното събрание и съдружен сътрудник в ръководството Валери Симеонов, откакто в изявление за Българска национална телевизия Симеонов ги заподозря в корупция, тъй като не били реагирали незабавно на изказванията на притежателя на Efbet Цветомир Найденов за незаконните схеми на Васил Божков. " Аз бих пратил прокуратурата при тях! ", съобщи Симеонов, а Венелин Петков му отговори: " Позор, господин заместник-председател на Народното събрание. Ще се забележим в съда! " Асоциацията на европейските журналисти-България видя в офанзивата на Симеонов " част от огромната война за преодоляване на медийния бранш ".

Британската стопанска система " замръзва " в края на 2019 година

Британската стопанска система се е разминала за малко със свиването през четвъртото тримесечие на предходната година. Брутният вътрешен артикул през последното тримесечие е останал без смяна спрямо третото , а годишният растеж се е забавил до 1.1% - най-слабият от първите три месеца на 2018 година Въпреки тези резултати при започване на година английската стопанска система последователно възвръща интензивността си след успеха на Борис Джонсън на изборите през декември.

Съдът отхвърли да касира кметските избори в София по искане на Манолова, тя ще апелира

Административният съд София-град отхвърли жалбата на Мая Манолова против избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София. Съдът отбелязва, че в протоколите на изборните комисии няма отразени особени отзиви в поддръжка на изказванията на Манолова за разлики в броя на гласоподавателите в описите на двата тура, неточности, следен и платен избор. Бившият омбудсман Манолова, която през ноември изгуби балотажа с 20 366 гласа, ще апелира решението пред Върховния административен съд.

НОВИЯТ КОРОНАВИРУС

Жертвите минаха 1000, а локални здравни служители в окръг Хубей изгубиха постовете си

Броят на жертвите на новия ковид в Китай се е нараснал със 108 души за последното денонощие и към този момент минава 1000 при към 4 хиляди оздравели и изписани от болница. За пръв път умрелите от вируса за ден надвишават 100 души , само че пък за втори ден новопотвърдените случаи понижават и още веднъж са към 2500 при над 3000 предишни дни. Нови случаи с изключение на в континентален Китай има и в Хонконг, Макао и Тайван. Заразените са общо над 43 хиляди Твърде рано е да се каже дали епидемията понижава, тъй като има доста незнайни, включително не е ясно дали броят на инфектираните не е с пъти по-голям. Междувременно постовете си изгубиха няколко високопоставени чиновници поради метода, по който са реагирали на епидемията. Сред тях са партийният секретар към здравната комисия в окръг Хубей, зам.-директорът на локалната организация на Червения кръст и началникът на здравната комисия в Хуанган - втория най-засегнат град в Хубей след Ухан. Държавни медии настояват, че стотици са били уволнени, разследвани или предизвестени в Хубей и други провинции поради ковид. Остава н едоверието към китайското управление поради терзания за какво е лишило толкоз време да реагира на болестта и каква информация е била укрита. Чувството се ускори предходната седмица след гибелта на доктора, опитал да предизвести за ковид преди съвсем месец и половина. Коронавирусът има капацитет да засегне до 60% от човечеството, в случай че епидемията не бъде овладяна, декларира пък в изявление за " Гардиън " водещият епидемиолог в Хонконг Габриел Люн преди днешната експертна среща по тематиката на СЗО в Лондон. В България пък министерството на опазването на здравето откри осведомителна телефонна линия , на която жители и компании могат да задават въпроси на лекар-епидемиолог за епидемията, признаците, предварителната защита, пътувания и т.н: 02/807 87 57 от понеделник до петък от 8.30 до 17 часа. СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Депутатите гледат дефинитивно в зала противоречивите ограничавания за AirBnB, чака се да ги отхвърлят

Първа точка в дневния ред на Народното събрание на следващия ден е второто гласоподаване в зала на противоречивите промени в Закона за туризма, които предвижват съществени спънки пред краткосрочното отдаване на парцели в платформи като AirBnB и Booking. Според текстовете притежателите на жилища ще би трябвало да получат утвърждението на най-малко половината си съседи, с цел да правят активност. Предвидени са и доста високи санкции - до 15 хиляди лева за лицата, работещи без регистрация. Подобни условия на процедура ще създадат краткосрочното отдаване на апартменти съвсем невероятно. Заради сериозния публичен отзив обаче от ръководещата партия ГЕРБ към този момент дадоха знак, че няма да поддържат текстовете, импортирани другояче от няколко техни депутати.

ВИДЕО НА ДЕНЯ

Нов международен връх - фойерверк с величина на бомба



В Съединени американски щати усъвършенстваха международния връх за максимален фойерверк, изстрелян в небето над ски курорта Стиймбоут Спрингс в Колорадо със скорост от 482 км/ч - фойерверкът тежеше тъкмо 1270 кг, оповестява BBC. Той беше взривен, когато доближи 2000 метра височина. Събитието беше част от обичайния зимен фестивал в курорта, а на него участваха и публични представители на Световните върхове на " Гинес ". Те към този момент потвърдиха, че количеството, употребявано в Колорадо, е най-голямото в света.

Предишният връх бе подложен през 2018 година в Обединените арабски емирства. Тогава беше изстрелян фойерверк с тегло 1087 кг.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

България е една от четирите страни в Европейски Съюз с повече дами в сравнение с мъже в научния бранш

Мъжете преобладават в научния бранш в Европейски Съюз като през 2018 година 59% от общо 15 млн. учени и инженери в съюза са мъже, а 41% - дами, демонстрират данните на Евростат. Едно от четирите изключения в Общността обаче е България, където 52% от учените и инженерите са дами. Другите са Литва (57% жени), Латвия (също 52%) и Дания (51%). Най-малко са дамите в научния бранш във Финландия (29%), Унгария (30%), Люксембург (31%) и Германия (33%).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР