Валентина Терешкова – дъщеря на съветски работници, става национален герой,

...
Валентина Терешкова – дъщеря на съветски работници, става национален герой,
Коментари Харесай

Как се развива животът на първата жена-космонавт в света?

Валентина Терешкова – щерка на руски служащи, става народен воин, когато сам-сама полита в космоса.

Минават 19 години, преди да бъде стихотворец рискът в космоса да бъде пратена още една жена.

Годината е 1962. Добре поставено момиче със сресана обратно и събрана в стегнат кок коса, облечено в скромна блузка с яка и тъмна пола, опасана с необятен колан към талията. Обута е в леки сандали. Тя е едно от общо 8000 девойки в Съюз на съветските социалистически републики, поискали да полетят в космоса. И една от петте, минали подбора. Името ѝ е Валентина Терешкова. Дъщеря на тракторист и работничка в текстилна фабрика, влезнала в първия женски летен отряд от космонавти.  Терешкова на разходка с приятелки, 1956

Терешкова на разходка с приятелки, 1956Sputnik

„Не сгрешихме с човека“, ще кажат по-късно нейните ръководители, откакто Валентина сама обикаля Земята 48 пъти и се приземява в Алтайското езеро. Хрушчов стои на трибуната на мавзолея на Червения площад паралелно с Терешкова и нервира Съединени американски щати: до момента в който буржоазията постоянно е считала дамите за слабия пол, при социализма дамите имат равни благоприятни условия. Само че идната жена, която ще полети в космоса в Съюз на съветските социалистически републики, ще го направи чак след 19 години.
Търсят я из целия Съюз
 Членове на Ярославксия аероклуб

Членове на Ярославксия аероклубSputnik

Има няколко версии по какъв начин Съветите вземат решение да изпратят първата жена в космоса. Според една от тях концепцията е на Сергей Корольов, ръководителя на руската галактическа стратегия. За него това е разумна стъпка след няколкото сполучливи полети на космонавти от мъжки пол. Според друга версия космонавтът Герман Титов пътува до Съединени американски щати след своя полет с „Восток 2“ и чува, че американските управляващи съществено обмислят концепцията да пратят жена в космоса.

Така или другояче, тази концепция стига до руския водач Никита Хрушчов и той с възторг се включва в новата вълна на галактическата конкуренция.  Валентин Черединцев/ТАСС

Задачата с подбора е по-сложна, в сравнение с при мъжете. Докато там претендентите се сортират всред военните летци, то жените-пилоти в Съветския съюз са надалеч по-малко. Взето е решение да се търси и измежду парашутистките. Базовите условия са: възраст до 30 година, растеж до 170 см, тегло до 70 кг. Във финалния асортимент влизат 30 души, като от тях остават 5 – Жанна Еркина, Татяна Кузнецова, Валентина Пономарьова, Ирина Соловьова и Валентина Терешкова, която има зад тила си аероклуб и 90 скока.
Най-добра измежду най-лошите?
 Вера Жихаренко/ТАСС

25-годишната Терешкова печели „билета“ за космоса – определена е за главен водач. Но зад кулисите на това решение остава фактът, че тя не е най-хубавият претендент. Точно противоположното, съгласно резултатите от медицинските прегледи и по теоретична подготовка Терешкова се класира последна (нейната дубльорка Соловьова, да вземем за пример, има към 700 скока и е занаятчия на спорта по парашутен спорт; Терешкова не е).

Въпреки това в очите на Никита Хрушчов тя е най-хубавата кандидатка – Терешкова има уместно минало. Обикновено момиче от оскъдно работническо семейство, от беларуско село, което след седми клас отива да работи във фабрика за гуми, с цел да оказва помощ на майка си, а по-късно, по образеца на майка си и на сестра си, постъпва на работа в текстилен комбинат. Баща ѝ умира на фронта на Съветско-финландската война (1939-1940), а самата тя е комсомолски секретар. Всичко това е истина. Истинско „момиче от народа“.  Терешкова след кацането ѝ с

Терешкова след кацането ѝ с „Восток 6“, юни, 1963Universal Images Group/Getty Images

Вторият определящ фактор в дневника си Николай Каманин, който управлява подготовката на първите руски космонавти: „На първия полет може да се пратят и Соловьова, и Пономарьова. Убеден съм, че те ще изпълнят полета не по-зле от Терешкова, само че след полета ще могат да се употребяват единствено като космонавти. <…>. Терешкова може и би трябвало да бъде не просто първата жена-космонавт. Тя е интелигентна, има воля, тя прави доста положително усещане на всички и може чудесно да се показа и на най-високата естрада. От Терешкова би трябвало да се направи огромен публичен деятел, тя с чест и искра ще съставлява Съветския съюз на всеки интернационален форум“.  Historic England/Heritage Images/Getty Images

Своя галактически полет Терешкова прави на 16 юни 1963 година. На роднините си споделя, че отива на съревнование за парашутисти. Те схващат от радиото, че тя е полетяла в космоса под позивната „Чайка“. Новините са положителни: руската жена е в космоса съвсем три денонощия и се усеща чудесно. Това се показва в формалните известия. На процедура, нещата въобще не стоят по този начин.
Риск да не се върне
 Валентина Терешкова, Никита Хрушчков и Валери Биковски

Валентина Терешкова, Никита Хрушчков и Валери БиковскиBettmann/Getty Images

„По данни от телеметрията и телевизионния надзор, Терешкова като цяло понася полета задоволително. Разговорите с наземните станции са вяли. Тя внезапно лимитира своите придвижвания. Седи съвсем неподвижна. Демонстрира ясно промени в здравословното положение от вегетативен характер“, се в докладите на лекар Владимир Яздовски, един от създателите на „космическата медицина“. Тя не попълня бордовия дневник и не съумява да извърши плануваните опити.

Терешкова даже заспива от изтощеност в несъответствуващ миг, което е изрично неразрешено. Тя не дава отговор на въпросите, които ѝ задават от Земята. Успява да я разсъни само Валерий Биковски, различен руски космонавт, който излетява в космоса ден преди Терешкова, с цел да може да е в орбита сега на нейния полет (между космонавтите има връзка, те могат да беседват и да се поддържат, само че единствено морално; техническата стиковка сред два кораба в тези времена към момента е невъзможна).  Владимир Мусаелян/ТАСС

Но не гаденето, отпадналостта и сънливостта са най-страшното тестване. За идващото произшествие Валентина Терешкова мълчи 30 години. В кораба „Восток 6“ е въведена неверна стратегия на полета. В момента, когато би трябвало да се поправя орбитата и да се премине към кацане, се оказва, че автоматиката прави противоположното деяние: „Восток 6“ излиза от орбата, т.е. изпраща кораба в далечния космос, надалеч от Земята. Терешкова съумява ръчно да поправя орбитата и да се върне на земята. Но и с това ексцесиите не свършват.

Озовавайки се на Земята, в нарушаване на всички указания, преди да дойдат спасителите, тя черпи локалните поданици с галактически тръбички, предопределени за проучвания, а самата тя си похапва варени картофки и мая. Корольов е гневен: „В космоса няма да замине нито една жена, до момента в който съм жив“, се приказва, че споделя той.
Повече никакви дами
 Владимир Акимов/Sputnik

Естествено, историята с тръбичките не изиграва основна роля за решението в космоса повече да не се изпращат дами. Тя е забравена. Но мнението, че организмът на дамите е по-лошо пригоден да се оправя с сходни натоварвания стартира да се утвърждава. Експериментът с жена в космоса не провокира екстаз у управлението на руската галактическа стратегия (официално, несъмнено, това не се признава). Удовлетворителните, само че надалеч от идеални данни от телеметрията слагат под въпрос целесъобразността на сходни задачи.

„Готвехме за полет още една жена, само че Сергей Корольов взе решение да не се рискува животът на дамите, тъй като една от тях, която беше в отряда от космонавти, към този момент имаше семейство“, споделя Терешкова. „Бяхме срещу, – продължава тя. – Писахме до Централния комитет, че не сме съгласни с това решение“.  Sputnik

Въпреки това решението е преразгледано едвам през 1982 година. Нито едно от останалите четири девойки в космонавтския отряд в орбита не излетява. Валентина Терешкова си остава единствената жена в света, направила галактически полет сама (след това дамите към този момент се изпращат в космоса единствено на взаимни полети). Тя остава в отряда на космонавтите до 1997 година, през 1995 година става първата жена-генерал в съветската войска, само че към този момент не полита в космоса. Вместо това ѝ е поверена друга задача.
Да прави политика
 Валентин Соболев/ТАСС

„Когато се решаваше въпросът с какво да се занимава Терешкова след полета, аз настоятелно предложих Валя да се готви за огромна обществено-политическа активност. <…>. Да се постави усърдие да бъде уверена, че от високата държавна естрада тя би могла да помогне доста за космонавтиката в нашата страна“, си Николай Каманин.

Но Терешкова упорства, че желае да приключи Военновъздушната инженерна академия, където постъпва след полета си, и да продължи да работи в Центъра за подготовка на космонавти като инструктор-изпитател. Към оня миг тя към този момент е омъжена за космонавта Андриян Николаев и има щерка.

„Мотивирайки решението си, тя се позоваваше на своята болест и неразположения през последните две-три години, на желанието си персонално да взе участие във възпитанието на Альонка (тя е с нежно здраве, боледува постоянно, а няма кой да помага), на нуждата да укрепи фамилията си (честите пътувания в чужбина и работата в Москва могат да нарушат открития ред в ежедневието). Валя със сълзи на очи ме молеше да не я избавям от Центъра, като ме уверяваше, че новата работа може да я погуби“, написа Каманин.  Сергей Гунеев/Sputnik

Но волята на страната се оказва по-силна. От 1966 година стартират да трансформират Терешкова в публичен деятел. Тя стартира да оглавява и да членува в десетки публични организации – Комитета на руските дами, Световния съвет на мира, Международната демократична федерация на дамите и така нататък – чак до избирането си за народен представител във Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики, а след това и за народен представител в долната камара на Народното събрание на Руската федерация.

Авторитетът и славата на Терешкова я трансформират в фешън икона за всички руски дами. „Тя беше героиня. Тя е красива, величествена, висока жена. Много обича костюмите, жакетите, блузките с якичка. Фигурата ѝ е хубава. Тя е елегантна и знае по какъв начин да носи облеклата и аксесоарите си“, стилният историк Алла Шчипакина.

Гардеробът на Терешкова фактически притегля вниманието: пътувайки доста по света с всевъзможни комитети, тя се облича по метод, който е недосегаем за руските дами. Те, на собствен ред, стартират всеобщо да пишат на Терешкова и да я питат за препоръки по всевъзможни житейски въпроси: от това по какъв начин да се прередят на опашката за жилище до въпроси от рода на по какъв начин да отучат мъжете си от пиенето. Отговорите идват, само че под формата на бюрократични известия от рода на: „Вашето писмо е предадено на Районния изпълнителен комитет“.

Терешкова не дава откровени изявленията, а за персоналния ѝ живот се знае малко. Тя се развежда с първия си мъж през 1982 година. го единствено един път: „В работата – злато; вкъщи – деспот“. Тя се омъжва повторно – за генерал-майор Юлий Шапошников.

От 2015 година някогашната космонавтка е част от депутатската група за отбрана на християнските полезности и оглавява благотворителния фонд „Паметта на поколенията“. Терешкова е измежду поддръжниците на един от най-силно отекващите в обществото законотворчески планове, в това число този за повишение на пенсионната възраст през 2018 година. През 2020 година тя предложи корекция в конституцията, с която да се отстрани ограничаването за броя на президентските мандати. По-късно тази корекция е призната.

На 6 март Валентина Терешкова навърши 85 години. И до през днешния ден тя е настоящ народен представител в Държавната дума.

създател: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР