Валентин Радев, в листата на ГЕРБ/СДС за 24 МИР-София пред

...
Валентин Радев, в листата на ГЕРБ/СДС за 24 МИР-София пред
Коментари Харесай

Валентин Радев пред Труд: Ще работим за по-голяма защита на служителите на МВР

Валентин Радев, в листата на ГЕРБ/СДС за 24 МИР-София пред " Труд ":

- Вие сте ръководител на Комисията по нравственос в ГЕРБ, господин Радев – усили ли се работата Ви откакто някои Ваши съпартийци отидоха в партията на някогашния втори в ГЕРБ Цветанов?

- Комисията по нравственос към Изпълнителната комисия на Политическа партия ГЕРБ съществува от година и половина. На разположение на жителите и на членовете на ГЕРБ са общоприети канали за връзка и сезиране на Комисията, като телефонни номера и имейл адрес. Редица сигнали получихме на персоналните си имейли, както и такива, препратени ни от обособени партийни структури или членове на партията. За това време членове на Комисията успяхме да отговорим на всичките, малко над 200 получени сигнала. Голяма част от тях изискваха в допълнение събиране на информация и диалози с посочени в сигналите лица. Малка част не засягаха етиката и морала в активността на членове на ГЕРБ, имаха механически темперамент и нормално се отнасяха до самостоятелни органи на властта. В този случай работата ни по тях се състоеше в това да бъдат препратени на точния получател с цел да бъде отговорено на този, който е подал сигнала. Напускането на господин Цветанов и основаването от него на нов политически план явно не занимава членовете на ГЕРБ, в случай че съдим по това, че в тази връзка няма сигнали до Комисията по нравственос.

Авторитетът на институциите ще е мой персонален ангажимент

- Изкарахте до дъно мандата, само че това ли бяха най-тежките 4 години от досегашното ръководство на ГЕРБ? Вие поехте поста Министерство на вътрешните работи - министър, само че след вашата оставка последва и тази на наследника ви Маринов .

- Да, третото държавно управление на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов изкара цялостен четиригодишен мандат, което в тази комплицирана политическа конюнктура с плануваните и непланираните провокации единствено по себе си е достижение. Справихме се и този триумф е в следствие най-много от насъбрания политически опит от ГЕРБ в ръководството на страната и построяването на съответни връзки с нашите съседи, съдружници в НАТО и Европейски Съюз и сътрудници от близки и по-далечни страни. Въпреки международната икономическа и финансова рецесия след 2008 година и отговорността за първи път ГЕРБ да понесе тежестта на ръководството на страната ни, и то след държавно управление на Българска социалистическа партия, считам, че най-напрегнати са четирите години на сегашния 3-ти мандат на ГЕРБ. Предизвикателствата с които трябваше да се оправи актуалното държавно управление на ГЕРБ – неимоверният по мащаби миграционен напън по южната ни граница, отговорността на първото ни председателство на Съвета на ЕC и сполетялата света и нас българите пандемия от COVID-19, бележат тези четири години като най-трудните. Точно заради тази причина участниците в това държавно управление, което преведе страната ни през тези три провокации, заслужава нашето схващане и нашите поздравления.

- Пандемията пренареди целите в доста браншове – с какво останахте длъжници на чиновниците на Министерство на вътрешните работи?

- Всички се тормозим за здравето си, за здравето на нашите близки и от заран до вечер сме очевидци на напъните на здравните органи и на държавното управление да се оправят с рецесията. Внимателно следим и вас - медиите, в очакване на по-добри вести. Заедно с това животът ни продължава и отговорностите на страната не понижават, доста от тях би трябвало да се извършват всекидневно без спиране и макар пандемията. Това вършат, като доста други от нас и чиновниците от Министерство на вътрешните работи. Със сигурност и аз, и министрите преди и след мен, сме длъжници на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. И аз като мои сътрудници министри успяхме в доста неща: запазихме престижа на министерството, подобрихме мотивацията да си чиновник в системата и да си служител на реда. Всеки от нас добави тухла в градежа на министерството и системата на сигурността, това е несъмнено. И да прибавя - управническата стратегия в бранш „ Вътрешна сигурност “ е изпълнена над 90%. Но, Вие ме питате с какво останахме длъжници на чиновниците на министерството. Ето някои неща, част от които са стартирани, а други останаха незавършени и следва решаването им. Така да вземем за пример, продължава процесът на освобождение от несвойствени действия, с които министерството и обособени негови служби са били натоварени през годините обратно и до през днешния ден не престават да се извършват от чиновници му. Друг образец е потребността от рационализиране на структурата на Министерство на вътрешните работи и осъществяването на нужните промени за възстановяване на успеваемостта на работата. Това е развой, който започнах като министър и който би трябвало да се случи, макар че изисква старания и от политическото управление, и от чиновниците от всички категории. Не може да съществуват дирекции с по над 500-600 чиновници или такива с дублиращи се функционалности и така нататък Трябва да се намерения за по-адекватна отбрана на чиновниците пред държавните органи, в случаи на неясноти и то постоянно нормативни, при осъществяването на ежедневните им отговорности. Винаги може да се желае възстановяване на заплащането на чиновниците и да има по-голяма правдивост при определянето на обезщетенията за разнообразни типове действия, осъществявани от обособени групи чиновници. Тук синдикатите в системата на сигурността и в частност на Министерство на вътрешните работи, са изключително потребни с техния опит и упоритост за коригиране на случили се несъответствия или несправедливости, най-много сред другите категории чиновници в министерството. Предполагам, че невижданото нарастване от това държавно управление с 10 и повече % на заплащането в държавния бранш, е добър образец за грижа и съответен отговор и към чиновниците от Министерство на вътрешните работи за осъществяване на Управленската стратегия.

- Кои ще бъдат най-важните ви задания още в първите седмици от новия парламент?

- Както и до в този момент, в 42-то, 43-то и 44-то Народно заседание, в които съм бил депутат, ще съсредоточа вниманието си върху контрола на изпълнителната власт - в частност посредством комисиите, виновни за бранш сигурност – до момента Комисията по защита и Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. Тази задача, както и съпътстващите действия по основаването на закони и предлагането на законопроекти, остават съществени в активността на народните представители. И още нещо, ще удвоя напъните си с моите сътрудници от парламентарната група на ГЕРБ да пазим престижа на институциите, чието положително действие е в основата на демокрацията и проспериращата страна. Това е мой персонален ангажимент!

Доц. доктор Валентин Радев е роден на 6 февруари 1958 година. Завършил е ВВАУ-Шумен, УНСС и има специализации в Русия, Канада, Чехия и Германия. Министър на Министерство на вътрешните работи. Експерт по сигурност и защита. В листата на ГЕРБ/СДС за 24 МИР-София.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР