Валентин Николов, бивш депутат от ГЕРБ, бивш зам.-министър на енергетиката

...
Валентин Николов, бивш депутат от ГЕРБ, бивш зам.-министър на енергетиката
Коментари Харесай

ГЕРБ взе АЕЦ Козлодуй

Валентин Николов, някогашен народен представител от ГЕРБ, някогашен зам.-министър на енергетиката в първия кабинет на Борисов и някогашен началник на атомната централа, още веднъж се връща в АЕЦ " Козлодуй ".

Той ще бъде новият изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй ". Николов удостовери пред Българска телеграфна агенция и " 24 часа " назначението си. Той посочи, че би трябвало да измине тридневен период, с цел да бъде вписан в Търговския указател, който изтича във вторник. Това значи, че решението ще влезе в действие от сряда, 16 август.

Бордът на шефовете на атомната централа е взел решение, с което се освобождава Георги Кирков от поста, като на негово място за шеф на централата е определен Валентин Николов. Заявлението за смяната е подадено в Търговския указател през днешния ден.

Георги Кирков беше назначен за изпълнителен шеф на АЕЦ Козлодуй от служебения кабинет в края на август 2022 година като замени  Наско Михов. Кирков е някогашен чиновник в АЕЦ и някогашен зам.-кмет на Козлодуй.

Валентин Николов беше заместник-министър на стопанската система, енергетиката и туризма през 2012 година След това стана шеф на АЕЦ " Козлодуй " сред 2012 и 2013 година През 2021 година беше изпълнителен шеф и на Българския енергиен холдинг. През годините е бел в ръководстото на НЕК, НЗОК, народен представител е от партия ГЕРБ.

На 1 август Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) приключи прегледа за официална прецизност на подаденото от АЕЦ " Козлодуй " заявление за издаване на позволение за осъществяване на поетапен преход на блок 5 на нуклеарната електроцентрала към употреба с нов вид нуклеарно гориво RWFA, създадено от " Уестингхаус ". При направения обзор беше открито, че АЕЦ " Козлодуй " не е показала два значими документа. Тогава АЯР даде период на централата доникъде на октомври да изглади пропуските.

Два дни по-късно енергийният министър Румен Радев освободи от служба Андрей Живков и Ангел Янков от Съвета на шефовете на БЕХ. Рокадата стана посредством понижаване на броя на членовете в състава на Съвета на шефовете.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР