Валдас Дамбаускас бе обявен за нов старши треньор на Лудогорец

...
Валдас Дамбаускас бе обявен за нов старши треньор на Лудогорец
Коментари Харесай

Дамбраускас с любопитно интервю за преговорите с Лудогорец, натиска, целите и недоволството от феновете

Валдас Дамбаускас бе разгласен за нов старши треньор на Лудогорец през вчерашния ден. Литовецът идва при първенците от хърватския ХНК Горица. 43-годишният експерт даде първото си изявление като треньор на Лудогорец пред литовската медия " 15 минути ". В него, той разкрива любопитни детайлности към договарянията си с " орлите " и разгласи задачите си. Преводът е на ТОПСПОРТ.

- Г-н Дамбраускас, в прессъобщението на Лудогорец се споделя, че са Ви следили дълго време. Чували ли сте за този интерес? Може би сте имали диалози преди?

Не знам, почтено казано. Никой не ми се е обаждал да ми каже, че ме е следил. Знам по какъв начин работи Лудогорец. Когато играхме с Жалгирис против тях, те имаха секрети сътрудници, които бяха отседнали за две седмици във Вилнюс, наблюдавайки скрито нашите тренировки и мачове. Подобно на мен, когато играя против тим в Европа или даден състезател, проследявам изкъсо всичко. Когато се появява опция, когато имаш потребност от този човек, тогава се свързваш. Не се колебая, че множеството огромни клубове гледат повече от един треньор или състезател.

- Кога беше първото позвъняване от Лудогорец и каква беше реакцията Ви?

Това е просто позвъняване, те постоянно си наподобяват - интересувате ли се от нас, бихте ли приели? Винаги е забавно да се видиш на по-високо равнище, само че първият отговор е - " Имам контракт и сега не можем да приказваме нищо. Първо би трябвало да получа позволение от сегашния ми клуб за договаряния и диалози.
 Дамбраускас чете доста и е мощен в анализирането
Дамбраускас чете доста и е мощен в анализирането

Бивш халф на ЦСКА с положителни думи за новия треньор на Лудогорец

- След като се даде зелена светлина за диалози, кои бяха вашите допирни точки с Лудогорец?

Имаше условия от моя страна. Знам добре Лудогорец, какви са опциите и играчите в състава. От моя страна, имам убеждението, че мога да оказа помощ на този тим, да играе по-добре и да завоюва. Вярвам, че ще го направя. Целите са доста високи. Спечелването на локалното състезание не може да предстои под въпрос, просто би трябвало да се направи. Следващата фаза са групите на Лига Европа. Мечтая да играя в Шампионската лига с този тим. Искам да го върша всеки сезон. Целите ни съответстват, което е отлично. Лудогорец е най-хубавият тим в България.

- Имаше ли съмнения във Вас в процеса на договаряния?

Единственото подозрение беше, в случай че клубовете не се схванат. Благодаря на ХНК Горица, че ми помогнаха. Не се сещам за друго предизвикателство.

- Групите на Шампионска лига, групите на Лига Европа. Очакванията са големи. Психологически квалифициран ли сте за всичко това?

Никога не съм си поставял ниски цели още през цялото време на кариерата му. Когато бях помощник в Екранас, задачата беше ясна - първенец и присъединяване в Европа. После в Жалгирис, тимът в никакъв случай не си поставяше различен цел. Целта даже беше - да спечелим всички мачове в литовското състезание. Когато дойдох в ХНК Горица, тимът беше в средата на таблицата. Сега оставям отбора на по-висока позиция. Високите цели и преследването им не са нови за мен. Свикнал съм да виждам тимовете си на първото място или покрай него. Всяка друга цел е неприемлива за мен. Целите на Лудогорец не ме плашат. Мисля, че е привилегия да реализирам високи цели под подобен огромен напън. Ако имате напън и вървите напред, това е привилегия. Ще повторя, най-лошо е да играеш за нищо, да си в средата на таблицата и да мислиш, че ще загубиш.
 Валдас Дамбраускас ще получава по 20 хиляди евро на месец в Лудогорец
Валдас Дамбраускас ще получава по 20 хиляди евро на месец в Лудогорец

Възнаграждението му в ХНК Горица е било два пъти по-малко

- Успяхте ли да се запознаете с качествата на играчите на Лудогорец?

Мисля, че познавам тима добре посредством мачовете, които гледах. От времето, в което играхме с Жалгирис против отбора, са останали доста играчи. Следил съм всичко в последните три години, мисля че съм добре осведомен. Разбира се, сигурен съм, че най-важна е директната връзка. Трябва да се приспособяваме едни с други. Много е значима връзката сред нас.

- Има много почитатели на Лудогорец, които не са удовлетворени от избора ви за треньор. В обществените мрежи демонстрират отрицателни отзиви. Означава ли нещо за вас това?

(Смее се). На първо място желая да кача, че нямам Facebook и Инстаграм. Просто не се интересувам от тези мрежи. Единствената оценката на работата са резултатите. Мисля, че съм доказвал това нееднократно е кариерата си. Ако си спомняме какво писаха почитателите или футболните хора, когато пристигнах в Жалгирис... Беше ненадейно, тъй като младият треньор, без опит в подобен клуб и така нататък Трябва да го потвърждавам всякога от началото до в този момент и не ме интересува. Разбирам хората, през които минават за своя клуб, искащи положително за своя тим. Мога единствено да им кажа, че тяхната рецензия ми оказва помощ. Ще работя още по-усилено, даже по-добре, ще дам всичко от себе си, с цел да могат тези хора да се гордеят със своя клуб и неговите достижения.
 Валдас Дамбраускас: Да живее ХНК Горица! Приключение, което в никакъв случай няма да не помни!
Новият треньор на Лудогорец: Да живее ХНК Горица! Приключение, което в никакъв случай няма да не помни!

Емоционално прощаване на треньора с някогашния му клуб
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР