Ваксините срещу Омикрон са подсилващи и могат да се поставят

...
Ваксините срещу Омикрон са подсилващи и могат да се поставят
Коментари Харесай

Омикрон ваксините само за имунизирани срещу COVID-19 - Здраве

Ваксините против Омикрон са подсилващи и могат да се слагат единствено на хора със приключен имунизационен цикъл против COVID-19. Това гласи рекомендацията в общото изказване на Европейския център за надзор на болесттите (ECDC) и Европейската организация по медикаментите (ЕМА). 

Въпреки че тези първи две приспособени ваксини са позволени за приложимост при хора на възраст 12 и повече години, които са получили най-малко първична имунизация против COVID-19, ECDC и EMA поучават тези бустери да бъдат ориентирани предпочитано към хора, които са изложени на по-висок риск от прогресиращо до тежко заболяване заради избрани рискови фактори.

Кои са предпочитаните групи

Това са възрастните над 60 години; хората с отслабен имунитет и други уязвими лица (над 12-годишна възраст) със болести, които ги излагат на по-висок риск от тежка форма на COVID-19; бременните дами. Приоритет са и потребителите и личният състав в домовете за дълготрайни грижи. Здравните служащи също могат да бъдат взети под внимание заради тяхната нараснала експозиция при положение на бъдещи нови талази на SARS-CoV-2 и тяхната основна роля за добре функциониращите здравни системи, се показва в изказването.

Кои са новите утвърдени ваксини

Европейски Съюз неотдавна разшири своя боеприпас с две нови обновени ваксини - Comirnaty Original/Omicron BA.1 и Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1. Тъй като вирусът SARS-CoV-2 продължава да се развива, съществуващите ваксини се приспособяват, с цел да обезпечат оптимална отбрана против COVID-19.

Двете двувалентни ваксини за приложимост като бустерна доза, неотдавна предложени за утвърждение от EMA, уголемяват имунитета по отношение на разновидностите, които провокират безпокойствие, особено Омикрон и обвързваните с него подварианти. 

Разрешаването на първите две приспособени ваксини е значима стъпка в продължаващата битка против пандемията. Имаме вирус, който се развива бързо и непредсказуемо. За Европейски Съюз е значимо да има необятна гама от ваксини, които са обновени по състав, тъй че държавите-членки да имат повече благоприятни условия да посрещнат потребностите си при създаването на своите тактики за имунизиране “, сподели изпълнителният шеф на EMA Емер Кук.

Директорът на ECDC доктор Андреа Амон акцентира значимостта на имунизациите в битката против пандемията от COVID-19.

С неотдавна позволените приспособени ваксини против COVID-19 държавите-членки към този момент ще имат по-широк набор от благоприятни условия за осъществяване на есенни/зимни имунизационни акции против COVID-19, ориентирани към отбрана на най-уязвимите групи и повишение на имунитета им против най-новите разновидности. Тъй като тези нови ваксини понастоящем са утвърдени за приложимост единствено като бустер дози, истинските остават от значително значение за увеличение на имунизационния обсег с първична серия измежду неимунизирани лица, с цел да се запълнят пропуските в имунизацията , уточни доктор Амон.

Как да се провежда есенната имунизация

Хората, които могат, само че към момента не са имунизирани против COVID-19 или които не са получили бустерна доза, се поучават да се явят за имунизация, както се предлага в техните страни, показват от здравните институции.

Наскоро позволените приспособени ваксини са утвърдени единствено за приложимост като бустерни дози при лица, които са приключили най-малко първична серия (първоначална ваксинация), без значение кои ваксини са били употребявани тогава.

Оригиналните ваксини против COVID-19 не престават да обезпечават отбрана против тежко заболяване, хоспитализация и гибел и би трябвало да се употребяват за първоначални имунизации и да се обмислят за бустерни дози, когато към момента не са налични по-нови приспособени ваксини.

Какви ваксини са в развой на оценка от ЕМА

В допълнение към двете позволени приспособени ваксини, ориентирани към подварианта Омикрон BA.1 и истинския вариант на SARS-CoV-2, EMA прави оценка една приспособена ваксина, съответстваща на истинския вариант и подвариантите Omicron BA.4 и BA.5. В момента се правят и прегледи на ваксини, включително Бета варианта на вируса. Ако бъдат позволени, тези ваксини в допълнение ще разширят опциите за имунизации.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР