Ваксините срещу COVID-19, базирани на иРНК технология, не причиняват усложнения

...
Ваксините срещу COVID-19, базирани на иРНК технология, не причиняват усложнения
Коментари Харесай

ЕМА разкри дали иРНК ваксините са опасни при бременност

Ваксините против COVID-19, основани на иРНК технология, не предизвикват затруднения при бременност при бъдещите майки и техните бебета, съобщи Европейският регулатор по медикаментите (EMA) след обстоен обзор на няколко изследвания.

Прегледът, основан на изследвания, включващи към 65 000 бременности на разнообразни стадии, не открива никакви признаци за по-висок риск от затруднения, спонтанни аборти, преждевременни раждания или тежки странични резултати при неродените бебета от иРНК имунизациите, заяви EMA.

Към момента Коронавирус имунизациите, основани на иРНК технология, които се прилагат  в границите на Европейския съюз, са тези на Pfizer/BioNTech и на Moderna, напомня БНР.

СЗО прикани бременни да се включат в тествания на Коронавирус медикаменти и ваксини

" Ползите от приемането на иРНК Коронавирус ваксини по време на бременност надвишават всички вероятни опасности за бъдещите майки и неродените бебета “, сподели още европейският лекарствен орган.

Прегледът на вътрешния екип на EMA откри още, че имунизациите против COVID-19 са също толкоз ефикасни за понижаване на риска от хоспитализация и гибел при бременни дами, както и при тези, които не са бременни.

Няколко страни от Европейски Съюз към този момент утвърдиха потреблението на ваксини против COVID-19 за бременни и поддръжката на EMA за иРНК имунизации евентуално ще ускори акциите за имунизация в страните, които разчитат на научния опит на регулатора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР