Ваксините, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, са

...
Ваксините, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, са
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Хората над 65 години могат да се ваксинират с AstraZeneca

Ваксините, които са утвърдени от Европейската организация по медикаментите, са най-хубавите в света. Нямаме никакво подозрение за позволените ваксини. Това съобщи в ефира на зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова. 

Тя е безапелационна, че хората над 65 години могат да се имунизират с AstraZeneca. Според нея, опасенията на някои хора за тази ваксина са боязън от новото и такива е имало и при предходните две ваксини на Pfizer-BioNTech и на Moderna. 

" Швейцария отсрочи имунизацията с AstraZeneca, само че не я забрани, тъй като още не са излезли данните от Съединени американски щати, които са върху голям брой доброволци. Налице са и са оповестени неопровержими данни за успеваемостта на имунизацията за хора над 65 години. Освен това, когато една ваксина работи, тя няма предел на възраст ",  акцентира проф. Христова. 

По думите й, имунизацията е изцяло ефикасна и безвредна за бременните дами. " Няма ваксина, която да основава проблем за тях. Напротив - в случай че, недай Боже, те се разболеят, вирусът основава огромен проблем и за тях, и за плода, хилядократно по-добре е те да бъдат имунизирани ", обясни тя. 

Относно основаването на антитела при отсрочена или неизвършена втора доза на имунизацията, проф. Христова изясни, че има прочут толеранс във времето на двете дози. " Със сигурност, имунизацията продължава да работи даже при отсрочена за известно време втора доза. Ако такава не се постави, индивидът не съумява да стигне до цялостната отбрана, която предлага имунизацията. Това, което целим е най-малко една година имунитет, единствено че ние нямаме подобен интервал на време след имунизиране, а желаеме доказателства. Колко ще трае имунитетът и какъв брой ще мутира вирусът, е рано да се каже ", добави проф. Христова.

Според нея още е рано да се каже дали има трета вълна на ковид. " 127 на 100 000 бяха случаите до предходната седмица. Данните от през вчерашния ден са 157 на 100 000, тъй че има гладко нарастване. Към момента добре се ръководи епидемията и има един порядъчен баланс сред ограниченията и заболеваемостта ", счита проф. Христова.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР