Ваксините, които предпазват от тежко заболяване, смърт и дълготрайни симптоми

...
Ваксините, които предпазват от тежко заболяване, смърт и дълготрайни симптоми
Коментари Харесай

Според мащабно изследване ваксините срещу COVID-19 леко увеличават риска от някои заболявания

Ваксините, които защищават от тежко заболяване, гибел и дълготрайни признаци на COVID-19 при коронавирусна зараза, са свързани с дребни нараствания на неврологични, кръвни и сърдечни болести в най-голямото до момента световно изследване за сигурност на имунизациите.

Редките събития, които бяха разпознати при започване на пандемията, включваха по-висок риск от инфектиране на сърцето , при инжекциите с иРНК, направени от Pfizer Inc, BioNTech SE и Moderna Inc, и нараснал риск от тип кръвен съсирек в мозъка след имунизация с вирусно-векторни ваксини като тази, създадена от Оксфордския университет и направена от AstraZeneca Plc.

Векторните ваксини са свързани и с нараснал риск от синдрома на Гилен-Баре - неврологично заболяване, при което имунната система неправилно нападна периферната нервна система.

През последните три години в международен мащаб са приложени повече от 13,5 милиарда дози ваксини Covid , като единствено в Европа са избавени над 1 милион човешки живота. Въпреки това дребна част от ваксинираните хора са потърпевши от инжекциите, което разпали спор за изгодите и вредите от тях.

Новото проучване, извършено от Глобалната мрежа за данни за имунизациите, беше оповестено в списание Vaccine предходната седмица , като данните бяха предоставени посредством интерактивни осведомителни табла, с цел да се покаже методологията и съответните констатации.

В рамките на проучването са проучени 13 медицински положения, които групата смята за " нежелани събития от необикновен интерес " измежду 99 милиона имунизирани лица в осем страни , като задачата е да се разпознават случаите, които са по-чести от предстоящото след поставяна на ваксина против Covid. Използването на систематизирани данни усилва опцията за идентифициране на редки сигнали за сигурност, които биха могли да бъдат пропуснати при разглеждане единствено на по-малки популации.

Миокардитът, или инфектиране на сърдечния мускул , е бил поредно разпознат след първата, втората и третата доза на иРНК имунизациите, открива изследването. Най-голямото нарастване на съотношението сред следено и предстоящо е следено след втората доза с имунизацията Moderna. Първата и четвъртата доза от същата ваксина също е била обвързвана с увеличение на перикардита или възпалението на тънката торбичка, покриваща сърцето.

Сигнали за сигурност

Изследователите са открили статистически значимо нарастване на случаите на синдрома на Гилен-Баре в границите на 42 дни след първата инжекция с създадената в Оксфорд ваксина ChAdOx1 или " Ваксеврия ", което не е следено при имунизациите с иРНК. Въз основа на фоновата периодичност на болестта са се очаквали 66 случая - само че са следени 190 случая.

ChAdOx1 е обвързвана с трикратно нарастване на тромбозата на мозъчните венозни синуси, тип кръвен съсирек в мозъка, открита при 69 случая, спрямо предстоящите 21. Малкият риск е довел до изтеглянето или ограничението на имунизацията в Дания и голям брой други страни. Миокардитът също е бил обвързван с третата доза ChAdOx1 в някои, само че не във всички изследвани популации.

В изследването са разпознати вероятни сигнали за сигурност при трансверзален миелит - инфектиране на гръбначния мозък - след вирусно-векторни ваксини. Както и изострен дисеминиран енцефаломиелит - инфектиране и отичане на основния и гръбначния мозък - след вирусно-векторни и иРНК ваксини.

Наблюдавани са седем случая на изострен дисеминиран енцефаломиелит след имунизация с имунизацията на Pfizer-BioNTech, спрямо предстоящите два.

Нежеланите събития от необикновен интерес бяха подбрани въз основа на авансово открити връзки с имунизацията, към този момент известното за обвързваните с имунната система положения и предклиничните проучвания. Проучването не е следило синдрома на постуралната ортостатична тахикардия или POTS, който съгласно някои проучвания се свързва с имунизациите Covid.

Непоносимост към физически извършения, несъразмерна отмалялост, изтръпване и " мозъчна мъгла " са измежду постоянно срещаните признаци , открити при повече от 240 възрастни, изпитващи продължителен синдром след имунизация, в настрана изследване, извършено от Йейлския лицей по медицина. Причината за синдрома към момента не е известна и за него няма диагностични проби или потвърдени средства за отбрана.

Целта на проучването в Йейл е да се разбере положението, с цел да се облекчи страданието на засегнатите и да се усъвършенства сигурността на имунизациите, споделя Харлан Крумхолц, основен откривател на проучването и шеф на Центъра за проучване и оценка на резултатите в болница " Йейл Ню Хейвън ".

" И двете неща могат да бъдат правилни ", сподели Крумхолц в изявление.

" Те могат да спасят милиони животи, а може да има дребен брой хора, които са били наранени. "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР