Ваксинираните срещу Covid-19 пациенти, на които им се налага да

...
Ваксинираните срещу Covid-19 пациенти, на които им се налага да
Коментари Харесай

Лекари: Ваксинираните пациенти в болница са рядкост и се изписват по-бързо

Ваксинираните против Covid-19 пациенти, на които им се постанова да лежат в болница, са необичайност, като в това време те развиват доста по-малко затруднения и са изписани доста по-бързо.

Това демонстрират данни, предоставени от екипа на Коронавирус отделението на УМБАЛ " Софиямед ", която е член на Българска болнична асоциация.

„ За месец август в отделението ни по-малко от 10% от пациентите са били имунизирани. От 1 до 21 септември нито един от признатите за лекуване пациенти не е бил имунизиран. Лечението на тези от тях обаче, които имат приключен имунизационен курс, беше доста по-кратко и с доста по-малко затруднения, в сравнение с при останалите “, изясняват експертите от болничното заведение.

По думите им част от пациентите, които постъпват при тях за лекуване, са и такива с сложена единствено една доза.

Много е значимо точно такива хора да лимитират контактите си до 14 дни след слагането на втора доза от имунизацията, тъй като едвам най-малко след този период те са построили антитела против вируса. Лекарите от COVID-19 отделението на болничното заведение поучават след привършване на имунизационния курс хората да продължат да бъдат спазвани противоепидемичните ограничения.

Според международната статистика 5% от ваксинираните лица, без значение от болестта, за което е сложена имунизацията, се заразяват и разболяват.

Голяма част от новоприетите през тази вълна от пандемията в УМБАЛ „ Софиямед “ са и с висок % на засягане на белия дроб, с бактериална зараза, с нараснали стойности на чернодробните ензими, с влошен захарен диабет, част от пациентите са „ отключили “ диабет, в резултат на COVID-19.

Имунната реактивност при всеки човек е самостоятелна. Важно е да се посочи въпреки всичко, че при ваксинираните лица болестта, в това число и COVID-19, протича по-леко, с по-малко затруднения, в сравнение с при неимунизираните, сочат още данните.

„ При всички случаи решаващо значение за попречване разпространяването на вируса има само имунизацията. Ако всички успеем да се имунизираме и достигнем задоволителен %, ще живеем по-спокойно “, изясняват още експертите от Коронавирус отделението на УМБАЛ " Софиямед ".

По данни на болничното заведение през тази вълна са наранени повече по-млади хора - сред 30 и 50-годишни, които са провеждали домашно лекуване за 5-7 дни, положението им се е влошило и се одобряват с по-тежка клинична картина от предходните три талази.

Лечението при тези пациенти е по-продължително и надлежно подобрението по време на лечебния развой настава в по-късен стадий от хоспитализацията. Обикновено положението на пациенти, при които има съществуване на съпътстващи болести, е придружено от затруднения първоначално или хода на лекуването.

Все още степента на засягане от Ковид инфекцията при бебетата и децата е ниска.

Това се дължи на имунологичните особености в детската възраст и съответно на по-динамичното протичане на инфекциозните болести по принцип при тях.

Съветът на лекарите към родителите е изрично, изключително когато става дума за дребни деца под 7-годишна възраст, само че и над нея, техните контакти в групи от възрастни да бъдат сведени до най-малко.

По отношение на слагането на трета бустерна доза лекарите от " Софиямед " изясняват, че решението би трябвало да пристигна след разбор на епидемиолозите, клинистиците, както и въз основа на заболеваемостта. Най-точна преценка може да е растежът на заболелите към този момент имунизирани. Ако той се увеличи, това ще значи, че има потребност от слагането на третата доза.

В началото на пандемията в Отделението за лекуване на пациенти с COVID-19 в УМБАЛ „ Софиямед “ бяха разкрили 200 кревати, а сега са разкрити общо 58 кревати, като разширение въз основата се възнамерява при увеличение на случаите за град София.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР