Ваксинирането в Европа трябва да се случи пет пъти по-бързо

...
Ваксинирането в Европа трябва да се случи пет пъти по-бързо
Коментари Харесай

Политико: България ще достигне 70% ваксинирани през август 2040 г. - slava.bg

Ваксинирането в Европа би трябвало да се случи пет пъти по-бързо от настоящето движение, с цел да се доближи задачата на Европейския съюз от 70% имунизирани до края на лятото, написа в просторен материал на авторитетното издание Политико.

В него са посочени данни и калкулации при настоящия ритъм на имунизиране по кое време всяка обособена страна в Европейски Съюз ще доближи нужните стойности за групов имунитет. За България се чака подобен да бъде реализиран чак през август месец 2040 година – след 19 години.

Миналата седмица Европейската комисия пожела до края на лятото да бъде имунизирано 70% от пълнолетното население на страните членки в Европейски Съюз. Тази цел сега на процедура е невъзможна. Според изчисленията на „ Политико “ темпото би трябвало да бъде пет пъти по-бързо, с цел да успеем да реализираме тези резултати до септември.

По-голямата част от Европейски Съюз ще доближи тази цел през март 2024 година, като България, обичайно, се намира в дъното на класацията. Ние би трябвало да увеличим темпото 29 пъти, с цел да достигнем условията на Европейска комисия. В Латвия, да вземем за пример, темпото би трябвало да се усили 17 пъти, в Италия – 10 пъти, а в Унгария – девет пъти.

За момента отличник в Европейски Съюз и единствената страна, която може да доближи до мечтаните 70%, е Малта. Те би трябвало да усилят темпото единствено два пъти, с цел да доближат мечтаното покритие.

Англия, която към този момент не е част от Европейския съюз, върви най-бързо във имунизациите, като се чака 83% от популацията да бъдат имунизирани до края на лятото на 2021 година

Факторите, които дефинират темпото на имунизиране, са няколко. От една страна, наличните дози ваксини. В момента всички препарати, които са позволени на територията на Европейски Съюз, се слагат в две дози, като „ Политико “ базират изчисленията си и на това.

Съществуват и логистични спънки – обезпечаване на ваксини, превоз, предпазване, които в допълнение забавят темпото. От изданието показват, че тези проблеми могат да бъдат избегнати в идващите месеци, когато повече ваксини бъдат утвърдени от Европейската организация по медикаментите.

В края на януари се чака рекомендация от организацията за стартиране в приложимост на третата ваксина – тази на „ АстраЗенека “, която е по-евтина и по-лесна за разпространяване от тези на „ Пфайзер “/„ Бионтех “ и „ Модерна “.

От „ Политико “ показват още, че различен фактор, който може доста да усили скоростта на имунизиране, е смяна в достъпа до тях, съобщи бТВ. Към момента здравните управляващи се концентрират основно върху възрастните хора в домовете, като тяхната имунизация е по-трудна за образуване, вместо да се отворят огромни имунизационни центрове за искащите.

Друг въпрос е дали някои страни в Европейски Съюз ще последват необикновените и спорни практики на Англия и Дания, които избраха да забавят слагането на втората доза от имунизациите, с цел да обзет по-голям брой хора.

От „ Политико “ показват, че евентуално изчисленията им ще се трансформират в идните месеци, само че това зависи от създаването на имунизациите и координацията на здравните управляващи. Може страната ни да е на дъното на всички ранглисти за имунизиране, само че българските здравни управляващи остават положително настроени за обсега на имунизационната ни акция.

Преди дни „ АстраЗенека “ оповестиха, че ще забавят доставките си за Европа, само че министър Костадин Ангелов сподели, че няма да се забави имунизация у нас (макар властта да разчита точно на този препарат за всеобщата ваксинация).

В същото време преди дни Ангелов дефинира всеки, който спекулира с темпа на имунизиране у нас като „ политически мераклии “ и „ обществени лешояди “. Тогава той твърдо отхвърли страната ни ще прави всеобща имунизация с „ АстраЗенека “, тъй като тя е най-евтина и компанията има връзка с българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

В чуване на здравния министър в Народното събрание, Ангелов съобщи, че до края на годината у нас трябвало да дойдат почти 3,9 млн. дози от имунизацията на „ Пфайзер “, които ще се употребяват за към 2 млн. българи.

На този декор, Единният информативен портал демонстрира, че за последните 24 часа са имунизирани... едвам 24 души.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР