Ваксинирам се днес, защото вярвам, че благодарение на ваксините светът

...
Ваксинирам се днес, защото вярвам, че благодарение на ваксините светът
Коментари Харесай

Започна имунизационната кампания срещу COVID-19 у нас

„ Ваксинирам се през днешния ден, тъй като имам вяра, че с помощта на имунизациите светът е подобен, какъвто го познаваме. Сигурен съм, че учените са си свършили работата, тъй че имунизацията да бъде спасението, което ние чакаме. Вярвам също по този начин, че доста скоро ще стартираме да надвиваме над COVID-19 и в случай че би трябвало да бъда почтен, нямам самообладание да се видя със 70-годишния си татко, без да се тормозя, че мога да го заразя с коронавирусна зараза. Днес България дружно с съвсем всички европейски страни се изправяме в едновременни старания за повеждане на победоносна борба против COVID-19. Уверен съм, че по този начин ще победим тази пандемия и ще се върнем към естествения си живот. “ Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов в УМБАЛ „ Света Анна “ в София през днешния ден, откакто стана първият българин, ваксинирал се против коронавирусна зараза. С това той сложи началото на имунизационната акция против COVID-19 у нас, заяви Министерството на здравеопазването.

Веднага след проф. Ангелов ваксина беше сложена и на Негово Преосвещенство Тивериополски свещеник Тихон, викарий на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски. От 1978 година до 1981 година свещеник Тихон учи в приблизително здравно учебно заведение, а по-късно стартира работа като фелдшер в болница в Щутгарт. „ Аз помолих министър Ангелов да ми позволи да го поддържа. Като се имунизирам, показвам благодарността си към невероятните старания на всички, които направиха допустимо тази ваксина да бъде налична за всички ни. Аз самият съм имунизирам против всичко. Днес е Стефановден. Свети Стефан е първият дякон. Това е оня, който служи на християните. И ние като него ще служим на християните с това да ги предпазим от тази болест. На тези светли празници с този жест желая да запаля една светлинка в тунела за всички, които се грижат за болните, както и за всички християни в България, че най-сетне ще можем умерено да забележим околните си хора, от които толкоз дълго време сме били разграничени, “ изясни символиката на днешния ден свещеник Тихон, както и решението си да бъде измежду първите имунизирани у нас.

„ Реших да се имунизирам, тъй като съм жена със семейство и имам вяра в персоналния образец. Считам, че както в едно семейство деца се възпитават с персонален образец, а не с приказки, по този начин и в обществото, ние сме тези, които би трябвало да дадем персонален образец, с цел да може всички да ни последват. Единственият метод сегашната обстановка да се промени през 2021 година е да има всеобща имунизация, с цел да можем да прекратим инфекцията от ковид и да заживеем по естествен метод, “ сподели доктор Рада Прокопова, която също се имунизира в УМБАЛ „ Света Анна “ през днешния ден. Тя е шеф на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни заболявания на УМБАЛ „ Света Анна “, само че сега управлява Коронавирус отделенията в лечебното заведение. 

След министъра на опазването на здравето в Окръжна болница в столицата през днешния ден се имунизираха още изпълнителният шеф на лечебното заведение доктор Славчо Близнаков, Ани Кирова, здравна сестра в КАИЛ и други медицински чиновници. Последен от групата, имунизирали се в УМБАЛ " Света Анна ", откакто имунизира сътрудниците си, беше и доктор Димитър Николаков, зам.-началник на КАИЛ.

Освен в София, имунизационната акция против COVID-19 в страната стартира синхронно в още два града – Пловдив и Бургас. 

В УМБАЛ „ Свети Георги “ в Пловдив първи против коронавирусна зараза се ваксинира ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров. " Правя го първо, тъй като имам вяра в достиженията на здравната просвета. Второ, тъй като е извънредно време да заживеем както преди епидемията и трето - с цел да дам образец на пациентите ", акцентира доктор Маджаров откакто му беше сложена имунизацията. 

Само през днешния ден доза от препарата против COVID-19 ще одобряват 163 лица от медицинския личен състав на 12 лечебни заведения в град. В идващите дни ще бъдат ваксинирани още 440 медици.

В Бургас имунизацията против COVID-19 стартира при засилен интерес от страна на медицинския личен състав. В УМБАЛ – Бургас първа беше имунизирана 59-годишната Златина Парушева, която е здравна сестра с 40 години трудов стаж, последните 10 от които работи в Спешното поделение на лечебното заведение. От първия ден на откриване на триажната зона тя е в графика на първа линия с пациентите с COVID-19. За имунизирането остава след нощно дежурство.

Втори в УМБАЛ – Бургас против коронавирусна зараза се имунизира доктор Владислав Русинов, експерт по образна диагностика с 25-годишен стаж. След него, във времето за отмора сред натоварените им наряди, имунизации избраха да си създадат и Надежда Попсавова, здравна сестра в ОАИЛ с 25-годишен стаж, Димитрина Обретенова, здравна сестра в ОАИЛ, доктор Данаил Вълчев, ревматолог, все още работещ в Коронавирус поделение на болничното заведение, както и педиатърът доктор Мария Ирикова.

Всички медицински чиновници, които бяха имунизирани през днешния ден против коронавирусна зараза в УМБАЛ – Бургас, показаха убеждението си, че имунизацията е пътят за справяне с пандемията от COVID-19 и връщането към живота и близостта с обичаните хора.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР