Ваксинационни сертификати на български граждани, имунизирани в чужбина срещу Covid-19,

...
Ваксинационни сертификати на български граждани, имунизирани в чужбина срещу Covid-19,
Коментари Харесай

Сертификати на българи, ваксинирани срещу Ковид в чужбина - от съответната държава

Ваксинационни документи на български жители, ваксинирани в чужбина против Covid-19, се издават от съответната страна. Това показаха от Министерството на здравеопазването на питане на стратегия " Хоризонт " по сигнал за проблеми с издаването на документ на българи, живеещи в чужбина.

През април Нина Георгиева и брачният партньор ѝ се имунизират в България. Дни по-късно се прибират в Белгия, където живеят. През юни им слагат втора доза там, само че не им издават документ, тъй като белгийската система не е интегрирана към настоящата в Европейския съюз:

" Надлежно ни предоставиха документи за това, че сме получили тази доза ваксина и ни насочиха да се обърнем към българските управляващи, с цел да могат те да добавят тази информация и по този начин досието ни да се запълни и да можем да получим този документ ", сподели Георгиева.

В идващите дни фамилията желае да се прибере в България за лятото, само че не може без документ за имунизация:

" Започнах връзка с българските управляващи много от дълго време. Все още не съм получила информация дали въобще досието ми е пристигнало, дали въобще се преглежда и се тормозя, че тези периоди няма да бъдат посрещнати предвид на идващото пътешестване ".

Нина Георгиева е подала документите си онлайн до Столичната работа на РЗИ.

След питане на " Хоризонт " до здравното министерство получихме отговор, че в случаите, когато втората доза ваксина против Covid-19 е сложена в друга страна-член на Европейския съюз, документът за приключен курс на имунизация се издава в страната, където е сложена втората доза.

Това става след показване на документ за сложена първа доза, който се получава от съответния имунизационен център или от . 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР