Ваксината на Янсен може да се използва без ограничения у

...
Ваксината на Янсен може да се използва без ограничения у
Коментари Харесай

Препаратът на "Янсен" - без ограничения в употребата му у нас

Ваксината на " Янсен " може да се употребява без ограничавания у нас, реши Националният имунизационен щаб.

Вече е ясно и къде ще се разкрият зелени коридори по празниците.

А във Варна стартира всеобща имунизация на заетите в туризма.

Подробностите от Кристина Налбантова и Йордан Фотев. Първо към Кристина и плануваните зелени коридори. Здравей!

" Пирогов " е едно от местата, където по празниците ще има зелени коридори. Там ще работят 6 пункта, като всеки може да имунизира по към 100 души на ден.

В страната зелени коридори ще има в общо 26 имунизационни пункта, с работното им време може да се запознаете на Там ще се оферират и РНК, и векторни ваксини.

А през днешния ден получихме първата огромна пратка от имунизацията на „ Пфайзер “. Тя е от 138 000 дози, дружно с нея пристигнаха и 14 000 дози на „ АстраЗенеака “.

Следващата пратка, която чакаме, е от имунизацията на „ Янсен “. Очакваме и 25 хиляди дози на „ Модерна “ до края на седмицата. А в зелените коридори ще се употребяват имунизациите на „ АстраЗенека “ и „ Пфайзер “.

Красимира Величкова е една от чакащите пред имунизационния пункт на " Пирогов ". Записала се е през електронния портал, и категорично е показала, че избира да си сложи РНК-ваксина. Затова отхвърля препоръчаната " АстраЗенека ".

„ Аз съм ядосана и разочарована, тъй като доста се колебаех, само че пристигнах. И не се получава “, споделя дамата.

Сега пред нея остава само разновидността зелен кулоар. В болница " Пирогов " ще бъдат разкрити 6 такива пункта, с цел да се избегнат скупчвания.

„ Ако има на едната опашка хора, ще се пренасочат към другата, къдто няма хора, с цел да вървят регулярно. Знаем, че ще дадат от двата типа ИРНК ваксини “, съобщи доктор Дияна Димитрова, началник на Спешното поделение в УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ".

За доктор Деница Даскалова зелените коридори са опция да напреднем с имунизирането. Тя счита, че имунизацията на „ Янсен “ също ще форсира темпа на имунизация. Според нея обаче е разумно рестриктивните мерки за „ АстраЗенека “ да са годни и за нея.

В началото имахме много запитвания за тази ваксина, тъй като е в еднодозов режим. Но в този момент със известията край нея никой не ме е питал “, споделя доктор Даскалова.

От имунизационния щаб обясниха, че случаите на тромбози са извънредно редки - по тази причина и не се постанова ограничаване.

„ Говорим за 1 случай на 1 милион имунизирани, което не дава съображение да се разпознават рискови групи “, сподели ръководителят на ИАЛ Богдан Кирилов.

Ваксината на „ Янсен “ ще се употребява измежду малцинствата, както и в туризма - поради еднодозовия си режим на приложение.

„ Смятаме да насочим известно количество към туристическата промишленост, с цел да обхванем декларираните 80 хиляди души и да стартираме имунизацията преди старта на летния сезон “, съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

А поради зелените коридори по празниците - часовете на записаните за ваксина през електронния портал ще бъдат преместени. Имунизациите в тях ще стават без авансово записан час.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР