Ваксина срещу COVID-19 ще има скоро. Това ще стане късната

...
Ваксина срещу COVID-19 ще има скоро. Това ще стане късната
Коментари Харесай

Кантарджиев: Ваксина срещу COVID-19 ще има скоро. У нас тя ще е безплатна |

Ваксина против COVID-19 ще има скоро. Това ще стане късната есен, през зимата или при започване на идната година. А когато дойде у нас, тя ще е безвъзмездна. Първи ще я получат хората на първа линия в битката с инфекцията. Това съобщи шефът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. доктор Тодор Кантарджиев пред Нова ТВ. 

Разчитаме доста на имунизацията против ковид. Това е един от методите за преодоляване на респираторните вирусни инфекции, както и на дейно антивирусно лекуване, добави той. 

По думите му 90% съблюдават разпоредбите, само че има хора, " които явно се усещат вътрешно незначими и желаят да създадат нещо, с което да изпъкнат ". Проф. Кантарджиев добави още, че маските не би трябвало да бъдат наложителни за децата в учебно заведение, но в коридорите по време на междучасията е добре да са с маски. " Децата ще стартират да си разменят маските. Когато доста се приказва за нещо и се нагнетява напрежение ", уточни още той.  

Хората би трябвало да са навън, да не се прегръщат и целуват, а да съблюдават отдалеченост. Политиците апелирам, за по-кратки речи, въпреки всичко през днешния ден е празник. Душата на хората се цялостни със боязън, а имаме потребност от музика и развлечение, добави той. 

Според него макар неспазването на ограниченията против разпространяването на COVID-19, имаме понижаване на случаите. " Трябва да сме признателни на горещото и изсъхнало време. Когато стане студено, би трябвало да носим маските. Висок е обаче броят на умрелите. Преди няколко месеца излезе едно английско изследване за съпътстващите рискови болести, уточни той.

Най-опасен е коронавирусът при хора с хронични и сърдечни болести. Оказа се, обаче внезапно, че тези, които пушат, са с по-нисък риск от заразяване. Защото пушенето с години води до такава степен, че има по-малко рецептори на този вирус в клетките. А рецепторите са тези, които хващат вируса и той влиза в клетката и заразява. Който пуши, да продължава да си пуши, само че умерено ".

За съветската ваксина проф. Кантарджиев смята, че " има вяра в тунела ", тъй като " всички до момента имунизирани са получили съответен имунен отговор ". Ваксината би трябвало да се поставя на доста хора. Първо ще се имунизират сестрите и лекарите, както и рисковите групи, акцентира шефът на Националния център за заразни и паразитни заболявания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР