Ваклин Хъмчев, който преди близо 5 години предизвика тежка катастрофа

...
Ваклин Хъмчев, който преди близо 5 години предизвика тежка катастрофа
Коментари Харесай

Съдът реши за тираджията, убил трима край Пловдив СНИМКА

Ваклин Хъмчев, който преди близо 5 години провокира тежка злополука с три жертви (на 22, 23 и 32 години) край Пловдив, ще лежи в пандиза 8 години. Той остава и без шофьорска брошура за период от 9 години. Това реши през днешния ден Пловдивския апелативен съд.

Делото се гледа за трети път от апелативни магистрати откакто последното решение бе върнато за ново разглеждане от Върховния касационен съд, написа

Катастрофата стана на 13 май 2019 година. Хъмчев пътувал от Стамболийски към Златоград с влекач с полуремарке, когато пропуснал отбивката за село Цалапица. Тогава тръгнал на заден ход по Пазарджишко шосе, със скорост 10 км/ч., без да пусне спешни светлини. Впоследствие колата на жертвите БМВ се врязала в 13-метровото ремарке.

Обвинението против камионджията е, че е нарушил разпоредбите за придвижване и по несъобразителност е причинил гибелта на Филип Михайлов, Михаил Михайлов и Ангел Змийчаров.

Хъмчев има голям брой нарушавания на пътя. На първа инстанция водачът изцяло призна виновността си и делото бе извършено по реда на съкратеното произвеждане. 

Пловдивският областен съд го призна за отговорен и го осъди на 5 години отнемане от независимост, като го призна за почтен в това, казусът да е изключително тежък и го оправда по обвиняването в тази му част. В следствие всички страни апелираха пред Пловдивския апелативен съд, който заради позволени основни процесуални нарушавания, довели до ограничение на правото на отбрана на страните,  анулира напълно присъдата и върна делото за ново разглеждане от различен състав на Пловдивския областен съд.

Ваклин Хъмчев бе наказан още веднъж на пет години отнемане от независимост. Подсъдимият е бил лишен от правото да ръководи МПС за период от пет години и шест месеца. След импортирани тъжби Пловдивският апелативен съд, измени присъдата, като я понижи с една година и стана четири години отнемане от независимост, а срокът на наказването „ отнемане от право да се ръководи моторно транспортно средство “ също бе понижено на пет години.

В актуалното произвеждане частните обвинители упорстваха за 12 години и половина. Основна тематика в правосъдната зала беше дали казусът е изключително тежък. Адвокатите на потърпевшите акцентираха, че става въпрос за 3 жертви. Допълнително той е подхванал маневрата с цялостното схващане, че тя е неразрешена и доста рискова, което го прави необмислен и извънредно рисков лидер.

Защитничката на Хъмчев от своя страна посочи, че водачът не е знаел, че единствено след няколко километра има кръгово кръстовище, и в случай че е знаел – нямало да тръгне обратно. Той съжалява откровено, а и за 30 години като водач има единствено няколко нарушавания, само че кой няма ", добави юрист Светлана Паскалева.

" Много скърбя за това, което направих ", сподели Хъмчев в последните си думи, само че това не се оказа задоволително и решението на магистратите бе за нова, по-висока присъда от актуалните.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР