Важното е през 2025 г. България да бъде в еврозоната

...
Важното е през 2025 г.

снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Важното е през 2025 г. България да бъде в еврозоната и това е реалистично

„ Важното е през 2025 година България да бъде в еврозоната и това е реалистично, не бих се фиксирала на датата. “ Това сподели ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева.

„ Знаем, че за България влизането в еврозоната е приоритет, основателно, защото това е метод, по който можем да подобрим конкурентоспособността на българската стопанска система, да понижим разноските по преводи в търговията и във финансовата сфера, за някои браншове на стопанската система да увеличим привлекателността на България и да сме по-привлекателни за прилив на вложения в страната, сподели тя.

По думите й всичко се прави, с цел да може България до края на тази година да посрещне всички индикатори за участие в еврозоната.

„ Според мен има положителни условия страната да ги покрие до края на годината, което ще рече, че следващата година по някое време тя може да бъде в еврозоната.Ние предлагаме българското държавно управление да бъде изключително деликатно за тези принадлежности, които са в техните ръце и оказват въздействие на придвижването на цените освен за влизането в еврозоната, а тъй като, всички знаем, инфлацията е като налог върху приходите на хората и изключително тежко се отразява на по-бедното население тук и на всички места по света, сподели ръководещият шеф на МВФ “,  добави Георгиева.

Според нея България е съумяла да задържи растежа в положителна територия и предходната година, и тази година. За тази година прогнозите са към 2,7 %.Очаква се  до края на годината да падне докъм под 4 %.

„ България стои доста добре, като се изключи инфлацията, което не е наш проблем, не ние създадохме тази инфлация, означи Георгиева и добави, че тя пристигна от двата поредни шока – пандемията, която удари по придвижването на артикули и действието на международната стопанска система, и войната в Украйна, която за Европа, в това число за България, остава забележителен фактор, защото доста мощно повлия на цените на енергоносителите. “

SafeNews напомня, че Германия ще поддържа втори мандат на Кристалина Георгиева като ръководещ шеф на МВФ. Това съобщи немският финансов министър Кристиан Линднер.

„ Кристалина Георгиева насочваше МВФ през тежки времена в последните години. Убеден съм, че тя е точният човек, който да преведе институцията през идните провокации и да ускори МВФ като покровител за структурни промени в нашите стопански системи “, написа Линднер в обществената мрежа Х.

Евентуалното избиране на Георгиева за втори мандат би дало отговор на продължителните опасения, повдигнати от нововъзникващите пазари и разрастващите се страни по отношение на американско-европейския двуполюсен монопол в МВФ и Световната банка.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категории България и Бизнес.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР