Важното е да не оставаме само с декларацията. Задължихме МС

...
Важното е да не оставаме само с декларацията. Задължихме МС
Коментари Харесай

Хр. Гаджев: Важно е помощта за Украйна да не остане само декларация

Важното е да не оставаме единствено с декларацията. Задължихме Министерски съвет да създадат план на решение в период от 1 месец, с цел да създадат отчет, в който да се планува какво може да се даде, какви са опциите за заместваща техника, да проведат диалозите с нашите съдружници. В последна сметка, Народно събрание взема решение какво ще включва този лист и какво няма, сподели за депутатът от ГЕРБ-СДС и ръководител на Комисията по защитата в Народно събрание Христо Гаджев във връзка решението на Народното събрание да бъде изпратена военна помощ за Украйна. Една от най-големите нужди на Украйна сега е от муниции, акцентира той:

„ Българската войска, с изключение на оперативните наличия, които употребява сега, има и такива, които са в запас. Украинската страна желае - една от най-големите ѝ нужди - 122-милиметрови 152-милиметрови артилерийски снаряди. Българската войска има обилие от сходни. Междувременно Министерски съвет е внесъл стратегия за рационализация на армията, в която планува подмяната на нашите системи от тези калибри на НАТО-вски – 155 мм. И ние би трябвало, надлежно, последователно, да подменим и нашите муниции. Ако успеем да предоставим една част от боеприпасите, които сега са ни налични, с ангажимент те да ни бъдат сменени с НАТО-вски стандарт след няколко години, когато ще дойдат новите системи, то тогава ще имаме сполучлив план и ще можем дейно да помогнем. Това един елементарен образец по какъв начин работи механизмът “

Не би трябвало да се изчака подмяната преди да изпратим военна помощ, защото има нужда от време, с цел да бъда създадени някои от новите неща, с които ще бъде сменено нашето въоръжение, акцентира той

„ Боеприпаси изрично може да предоставим. Също по този начин би трябвало да забележим и какви са нуждите на Украйна за самото въоръжение “.

Докато Министерството на защитата и Министерски съвет вършат своите разбори, същият развой редом ще тече и в Народно събрание, заявява Гаджев. Служебното държавно управление би могло да блокира процеса, тъй като Народно събрание няма присъщите принадлежности за въздействие върху кабинета, добави той. Затова е изтънчено да се внесе освен отчет на Министерски съвет, а и проекторешение на Народното събрание. Ще се търси и информация какво е продала оръжейната ни промишленост зад граница от началото на годината. „ Има голям взрив на продажбите “, безапелационен е той.

Противовъздушна отбрана комплексите С-300 наближават края на виталния си цикъл. Модернизацията им би коствала сред 300 и 500 милиона лева по данни от разбор на МО. Закупуването на нови системи пък би коствало над 1.5 милиарда лева

„ Тоест, в случай че не търсим решение по какъв начин да понижим тези цени и да имаме стопански резултат по какъв начин да не би трябвало да плащаме 2 пъти за един артикул... Трябва да се възползваме, тъй като, в случай че желаеме да обновяваме въоръжението в армията, това коства доста пари “.

Народно събрание ще разисква капиталов разход за още 8 Ф-16, промени в Изборния кодекс
Гаджев чака сходно съответствие на гласовете в Народно събрание и при гласуването на решението за покупка на втора партида Ф-16. Още от първия план през 2016 година за придобиване на нови самолети е било заложено те да са 8 + 8. Той е безапелационен, че това не е голям разход във време на рецесия, защото до 2025 година страната ще би трябвало да заплати общо 150 млн. $, а не милиарди.
Гаджев разкритикува като „ нелепост “ именуването на политиците, одобрили изпращането на военна помощ за Украйна като „ коалиция на войната “ и посочи, че и съперниците могат да бъдат наречени „ коалиция в интерес на агресора “, само че сходни формулировки са неточни.

Политикът повтори тезата на ГЕРБ-СДС, че жителите би трябвало да имат право да гласоподават и с хартиена бюлетина. Той е безапелационен, че партията поставя „ безусловно всички старания да има държавно управление с първия мандат и ще продължим с тези старания “. Той прикани останалите партии „ да излязат от акцията и да не мислят, че скоро отново ще влезем в акция, а да помислят държавнически “.

Той е безапелационен, че гласуванията по избрани тематики не са основа за сформиране на държавно управление:

„ По тази логичност може да откри коалиция сред Политическа партия, Демократична България и Възраждане “ (които са срещу връщане на хартиената бюлетина б.р.).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР