Важно. Кои са симптомите на инсулта? След 55-годишна възраст рискът

...
Важно. Кои са симптомите на инсулта? След 55-годишна възраст рискът
Коментари Харесай

Важно. Кои са симптомите на инсулта?


Важно. Кои са признаците на инсулта? След 55-годишна възраст рискът от развиване на инсулт се усилва двойно.

Всички знаем какъв брой рисков е инсултът, само че малко хора съумяват да реагират на време при сходен случай. Това е остро нарушаване на кръвообращението на мозъка, в резултат на което се получават увреждания на мозъчните функционалности, с друга степен на проваляне. След 55-годишна възраст рискът от развиване на инсулт се усилва двойно. Над 45 000 нови случаи на инсулт се записват всяка година в България, написа Блиц.

При това положение е извънредно значима бързата реакция, с цел да може пациентът да получи навреме лекарска помощ и да се понижи степента на увреждане.

В същото време обаче малко на брой, които са без лекарско обучение, знаят по какъв начин да разпознаят признаците на болестта. Ето за какво ще ви срещнем с първите признаци, защото това може да избави нечии живот.

Първите признаци са елементарно разпознаваеми. Има характерно увисване на едната половина на лицето, неспособност да се задържат паралелно двете ръце, изтръпване или уязвимост в ръката и крак, завалване на говора или неспособност да се отговори на напълно обикновен въпрос. Дори един от тези признаци е задоволително сериозна причина да позвъните на 112 и да потърсите незабавна помощ.

При сходни признаци, засегнатият би трябвало да се сложи в спокойна позиция. Добре е да бъде извърнат встрани, с цел да не се задави, в случай че има позиви за повръщане.

Терапевтичното време, в което може да се реагира и да се избави болният е малко и колкото по-бързо човек с инсулт попадне в профилирано неврологично поделение, способно да лекува инсулт, това значи избавен човешки живот или по-малка степен на инвалидизация.

В огромна част от случаите стои непроследено високо кръвно налягане, непознаване на казуса аритмия, предсърдно мъждене, липса на профилактика, заседналият метод на живот, тютюнопушене и несъразмерна приложимост на алкохол.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР