Важно е социалните плащания да не бъдат прекалено високи или

...
Важно е социалните плащания да не бъдат прекалено високи или
Коментари Харесай

Какво е лицето на бедността у нас

„ Важно е обществените заплащания да не бъдат прекомерно високи или прекомерно ниски. Затова е необходим тристранният разговор сред страна, синдикати и работодатели ”. Това съобщи икономистът Михаил Кръстев пред NOVA NEWS. Повод за думите му е концепцията на служебното държавно управление да усили линията на беднотия със 112 лв. - от 526 на 638 лв..

Според Кръстев метода, по който се дефинира бюджетната рамка за идната година, е непрогнозируем. Преди обществените заплащания би трябвало да се направи план, изясни той и сподели, че липсва отчетност.

„ Проблемът не е в доклада, казусът е в броя на хората, които са небогати. Бедността е прекомерно огромна. Събираме капачки, подаряват се раници, учебници – това значи небогати хора. Бедността основава прекомерно доста разтърсвания ”, сподели икономистът на КТ „ Подкрепа ” Атанас Кацарчев. Според него линията на беднотия би трябвало да е обвързвана с виталния най-малко.

По думите на Кацарчев 48% от семействата са под линията на беднотия преди обществените заплащания. Той дефинира тази линия като „ смешна сума ”.


„ Едно цивилизовано общество не би трябвало да позволява да има небогати, заболели. Няма по какъв начин в едно семейство да оставиш едното ти дете да гладува за сметка на другото ”, сподели синдикалният икономист. Той съпостави изчисленията - 1500 на човек месечно е минимумът на човек за битие, а линията на беднотия е 600 лв..

Икономистът Кръстев посочи, че задачата е все по-малко хора да имат потребност от обществени заплащания. Това може да стане с развиване на стопанската система, предвидимостта на средата и ниска данъчна облагаемост, изясни той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР