Важно е не само колко четем, а и какво четем.

...
Важно е не само колко четем, а и какво четем.
Коментари Харесай

Защо е полезно да четем романи

Важно е освен какъв брой четем, а и какво четем. Някои хора четат в действителност доста, само че най-вече неща, свързани с работата им, журналистика, книги за себеусъвършенстване и други текстове, в които, най-общо, не се описват измислици. Всяка от тях, несъмнено, има своята стойност и изгоди. Но четенето на романи има спомагателни психически и неврологични резултати.

То е обвързвано с трайни промени в мозъка, потвърждава проучване, в което благодарение на функционален магнитен резонанс се сканира мозъка на хора преди, по време на, и пет дни след четенето на разказ.

Резултатите демонстрират, че в положението на мозъка неподвижен се следят промени, които не престават да са налични и откакто участниците приключват четенето на романа.

„ Въпреки че участниците не четат романа по време на сканирането, те резервират нарасналата съгласуваност – споделя водещият създател Грегъри Бърнс.  –  Наричаме това „ интензивност в сянка. “

Увеличената съгласуваност се следи първо в зоните на мозъка, свързани с възприемането на езика: левият слепоочен кортекс. Този вид промени обаче са относително краткотрайни.

Резултатите от скенера демонстрират и нараснала интензивност в област от мозъка, която дава отговор за възприятието за досег и състояние на тялото – соматосензорния кортекс. Тези промени се резервират и в петте дни откакто участниците са приключили четенето.

Бърнс разяснява:

„ Неврологичните промени, които открихме, свързани със системите участващи във физическите чувства и придвижването, допускат, че четенето на разказ „ придвижва “ читателя в тялото на героя. Знаем, че положителните истории могат да ви накарат да влезете в кожата на някой различен в метафоричен смисъл. Сега виждаме, че това може би се случва и в биологичен. “

И по този начин, в случай че четенето на добър разказ може да остави отпечатък в мозъка и душeвността ни, той оставя и биологичен отпечатък в мозъка ни. 

Или, по думите на Уилям Стайрън: 

Хубавата книга би трябвало да ви остави с доста прекарвания, и леко изтощени в края: до момента в който четете, живеете няколко живота. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР