Важно е да се погледне по-концептуално – какво дава България

...
Важно е да се погледне по-концептуално – какво дава България
Коментари Харесай

Йордан Божилов: В обозримо бъдеще Украйна не може да стане член на НАТО

Важно е да се огледа по-концептуално – какво дава България за защита и по какъв начин се харчат тези пари. Малка част отива за превъоръжение. Това мнение изрази пред БНР Йордан Божилов, ръководител на Софийския конгрес за сигурност.
Ако не се промени структурата на отбранителния бюджет, няма да реализираме нищо и с 2% от Брутният вътрешен продукт, счита Божилов.

По думите му основно е освен да се фокусираме върху придобиването на някаква техника, а върху придобиване на качества.

„ Какво ние ще развиваме като качества – национални, и за кое ще разчитаме на нашите съдружници. “

„ Не би трябвало да се фокусираме единствено върху пазаруване на нови средства, ние може да придобиваме и втора употреба – това не е срамно, само че би трябвало за изоставим някои средства, които са на повече от 60 години – основни средства в защитата на нашата страна “, уточни в разбора си Йордан Божилов.

Относно настроенията за наличие на непознати военни у нас Божилов разяснява, че би трябвало да преодолеем „ този комплекс за непълноценност, че сме нещо сякаш вътре, само че също по този начин и друго “.

„ Ние сами не можем, дори 5% да стане бюджетът за защита. “

В момента Русия употребява военните си сили в случай че не за директна военна намеса, то най-малко за напън, счита Йордан Божилов.
Предложението на Думата за признание на Донецката и Луганската национални републики от Русия Божилов дефинира като „ още едно средство за нагнетяване на напрежението, за прилепяне на Украйна и на Запада за приемане на съветските претенции “.

В обозримо бъдеще Украйна не може да стане член на НАТО, това е фактическото положение, акцентира специалистът.

„ В НАТО няма единогласие във връзка с участието на Украйна. Просто страните членки, огромна част от тях, изключително европейските, не са съгласни точно от позиция да не се наруши този нежен баланс на мира в района. “
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР