Важни уточнения за поскъпването на природния газ, спирането на кранчето

...
Важни уточнения за поскъпването на природния газ, спирането на кранчето
Коментари Харесай

Асен Василев: Газът поскъпва с 10% при най-лошия сценарий

Важни разяснения за повишаването на природния газ, прекъсването на кранчето от Русия и най-лошия сюжет със синьото гориво направи вицепремиерът Асен Василев в в детайли изявление. За азерския има контракт, подписан през 2014 година непосредствено с компанията, която се държи от азерското държавно управление, обяснява финансовият министър.

Това, че България се е отказала от съветски газ, е неистина. Русия едностранно приключи осъществяването на контракта, тъй като не се съгласихме на смяната му, декларира Василев.

Говорили сме с „ Лукойл “ какво би означавало прекъсване на петролните доставки. Те към този момент работят с 50% съветски нефт и 50% - неруски. При протест, могат да работят напълно с неруски газ, продължава той.

Ако госпожа Йотова знае нещо за корупция, да го съобщи на прокуратурата. А политиката в страната се води от държавното управление, а не от вицепрезидента

Що се отнася до Данък добавена стойност, Василев изяснява, че се разискват два разнообразни метода - за диференцирани ставки и посредством целева помощ за уязвимите групи. Има оферти от всички партии, по тази причина дано го решим в обединението

Таваните за цените постоянно водят до дефицити. А това е най-прекият път към повишение на цените и деформиране на пазара.

Финансовият министър твърди, че минималната заплата няма да се замрази за 3 години, както се твърдеше. Договореното със обществените сътрудници е оптималният застрахователен приход и минималната заплата да са % от междинната. Има няколко разновидността за пенсионна промяна, чакам да стартира разискването им

Русия няма да победи и ние би трябвало да помогнем на страната, която е жертва на нейната експанзия, да завоюва. Това е позицията, която мощно се надявам господин Радев да изрази

-Готов ли бяхте за този напън от всички направления, господин Василев? Лобисти ви притискат поради скъсаните връзки с “Газпром”, работодатели плашат с всеобщи банкрути, синдикатите желаят високи заплати...

-Да, защото всеки, за жалост, в България е привикнал да желае от страната. Но това, което виждаме като напън в този момент, е малко повече, в сравнение с е рационално, и то по странни тематики и способи.

Давам образец: в случай че приказваме за цените на силата, да, те са високи. Но особено за работодателите през цялата година са по-ниски спрямо октомври, като се приспаднат обезщетенията. Които са невиждани за Европа - над 4 милиарда лв.. При това състояние да има това непрекъснато говорене, че цените са високи и че поради това има инфлация… Да, компаниите са вдигнали цените си, само че в действителност цените на електрическата сила не са се трансформирали.

-Използват цените на тока като предлог да подвигат цените или просто спекулират?

-Не бих споделил нечиста сделка. Най-вероятно имат други разноски, които са се трансформирали - знаем, че цените на металите скочиха, цените на храните скочиха, цените на газа се движат по напълно друга логичност от тези на електрическата енергия.

Тъй като ние си произвеждаме тока, до момента в който газът е импорт и там сме закачени за международните пазари и това, което се случва на тях. Но изключително първоначално като цяло имаше едно свръхкомпенсиране на разноските от компаниите и може би комфортен миг при дългото задържане на цените, изключително в пандемията, това, което не се е случвало като естествени нараствания, да бъде наваксано бързо.

-Сигурно ви омръзна да повтаряте обстановката с газовите доставки, само че кажете още един път какъв брой истина има в изказванието, че се отхвърляме от евтиния съветски газ, с цел да купуваме безценен, отново съветски газ?

-България не се е отказала от контракта с “Газпром”, направихме си заплащането от 50 милиона $ в “Газпромбанк”. След което “Газпром” ни върна парите и едностранно приключи контракта. Така че няма по какъв начин ние да сме се отказали от нещо, доставчикът спря да доставя, макар че му беше платено.

Оттук нататък газът, който влиза в България, не е съветски, той е азерски и полутечен газ. Не купуваме съветски газ сега, а той апропо не е и толкоз на ниска цена. Начинът, по който се ценообразуваше, е 70% борсова цена и 30%, основани на цените на петрола. Ако погледнем азерския газ, съветският ни излизаше 2-4 пъти по-скъп, а не по-евтин.

-Правим ли го, с цел да “нахраним” едни медиатори, а те - хора от държавното управление. Тези, които го настояват, визират вас и премиера Кирил Петков. Имат ли съображение такива изказвания?

-Пак да повторя - ние не сме се отказали от контракта с “Газпром” и продължаваме да го изпълняваме. Това, че България се е отказала от съветски газ, е неистина. Русия едностранно приключи осъществяването на контракта. Защото не се съгласихме на смяна на контракта.

-А през медиатори ли ще купуваме и доставяме неруския газ?

-За азерския газ си има контракт, който е подписан още през 2014 година и е непосредствено с компанията, която се държи от азерското държавно управление. Втечненият газ постоянно идва през компании, които го доставят, които имат кораби. Така че въпросът е той да идва на цена, която е борсова или по-ниска. Първият транспортен съд, който идва в този момент, е на борсова цена.

-Кога ще има безапелационен отговор – газът ще нарастне, ще поевтинее или ще задържи цените си? Ако повишаването е неизбежно, подготвени ли сте с компенсационни ограничения и би трябвало ли да има такива?

-Разговаряли сме с Европа за обезщетителни ограничения. В момента “Булгаргаз” договаря с Азербайджан, с цел да почнем да получаваме цялостните количества преди 1 юни, и според от това по какъв начин ще приключат тези договаряния, това ще се отрази на цената на газа. Най-лошия сюжет сме го свили до такава степен, че нарастването да е до 10%, в най-хубавия - може и да има понижение.

-Готвим ли се към този момент и за идната стъпка, която някои предвиждат, че ще е протест и на съветския нефт? Това ще затвори ли рафинерията ни?

-Говорили сме с “Лукойл” още през февруари какво би означавало това за него. Той към този момент работи с 50% съветски нефт и 50% неруски. Преработват се по 18 - 20 хиляди тона дневно. Българското ползване е към 10 хиляди тона дневно.

Могат да работят с напълно неруски нефт, само че чисто софтуерно, защото ритмичността на доставките няма да бъде задоволително добра, ще се наложи да употребяват част от запасите, насъбрани на площадката им. Докато това се възстановява, просто тъй като в този момент танкерите, минавайки през Босфора, не могат да съблюдават избран ден и час.

-Готови ли са анализите за въвеждането на диференцирано понижаване на Данък добавена стойност и акцизи? Чуват се и препоръки да се уеднаквят всички.

-Анализите са подготвени по всички препоръчани ограничения от всички партии и тази седмица ще бъдат разисквани резултатите от съдружния съвет. След това ще се реши с кой антикризисен пакет от ограничения държавното управление да излезе.

-Все отново коя посока е по-вероятна – диференциран Данък добавена стойност или ваучери?

-Нека мине първо съдружното разискване, защото има два разнообразни метода. Единият е за диференцирани ставки, а другият – посредством целева помощ за уязвимите групи. По принцип съгласно мен по-добра е целевата помощ, само че има оферти от всички партии, по тази причина дано решим в обединението.

-Ще има ли облагане на свръхпечалбите на енергийните сдружения?

-В доста страни имаше въведени такива ограничения, най-много в електроенергетиката и в газовите сдружения, защото там е доста ясно проследимо производството. Не е механически невероятно.

При нас по този начин или другояче енергийните сдружения подкрепиха посредством компенсационната помощ за бизнеса. Тези пари пристигнаха от държавните електроенергийни сдружения. Това е една доста сензитивна тематика, която желае доста деликатен метод и разискване.

-Добре ли е да има тавани на цените най-малко за избрани артикули?

-Таваните постоянно водят до дефицити. А това е най-прекият път към повишение на цените и деформиране на пазара.

-Заради поемането на нов дълг все по-често се напомня гръцкият сюжет. Кога планирате да се върнем от липсващ бюджет към подобен с остатък или най-малко с нулево салдо?

-Дефицитният бюджет, в случай че приказваме за към 2-3%, не основава трагични проблеми. Важното е дефицитният бюджет да не основава систематичен недостиг. Това значи дефицитът да е по-малък от средствата, които влагаме.

Ако стартираме да вземаме заеми, с цел да плащаме пенсии, заплати и разноски на държавното управление, тогава нещата са излезли отвън надзор. В момента сме на остатък от 880 милиона лв.. Видяхте, че предходната година приключихме тъкмо с 3% недостиг, колкото е по маастрихтските критерии. Докато сме в тях, аз не виждам съществени проблеми.

-Ще има ли растеж на пенсиите и на заплатите, от кой момент и с какъв брой? Имаше спекулации, че замразявате минималната заплата за 3 години.

-Не, в средносрочната прогноза бяха заложени настоящи параметри с ясното схващане, че няма по какъв начин Министерството на финансите да дефинира такива параметри само̀ вместо дружно със обществените сътрудници.

Това, което сме договорили със синдикатите и работодателите, е оптималният застрахователен приход и минималната заплата да се дефинират като % от междинната. И сега се работи по тази формула - да влезе в актуализацията и да стартира да се ползва от следващата година.

Що се отнася до пенсиите - там общественото министерство работи интензивно с Национален осигурителен институт по цялостна промяна на пенсионната система, а не просто индексиране. Няколко разновидността са генерирани, чакам всеки миг да стартира разискването им.

-Имате ли решение за Българска народна банка? Кога ще се избира нов състав на Комисия за защита на конкуренцията и на фискалния съвет? Питам, тъй като това са основни постове освен за фискалната непоклатимост, само че и поради съдружните разлики?

- За Българска народна банка при настоящата композиция от рецесии, в които се намираме, е по-добре да запазим настоящото управление на банката, тъй че моят съвет към Народното събрание е да не отварят процедурата за избор в идващите няколко месеца. Що се отнася до другите органи, което е в прерогативите на Народното събрание, допускам в най-кратък период да стартира подмяната им.

-Как ще се развие рецесията в връзките ви с президента? Разменихте си остри реплики. Вие нарекохте позицията му за войната позорна, той отвърна с намек, че сте политически шарлатани, а вицепрезидентът Илияна Йотова заприказва за спекулация и ви изиска оставката.

-Най-точният отговор на всичко това, което госпожа Йотова изрече, е - в случай че има информация, да я съобщи на прокуратурата. Оттам нататък политиката в страната се води от държавното управление, а не от вицепрезидента.

Президентът ясно съобщи своите визии по спора в Украйна и там имаме ясни разлики. Мисля, че нямаме разлики във връзка битката с корупцията. Така че има тематики, по които гледаме в една посока, има тематики, по които явно гледаме в разнообразни.

Неговата позиция е позорна, тъй като в нея се съдържа прикрито обръщение, че Русия ще победи в тази война. Русия няма да победи и ние би трябвало да помогнем на страната, която е жертва на нейната експанзия, да завоюва. Това е позицията, която мощно се надявам господин Радев да изрази.

-Напоследък получавате доста похвали и все по-често се подмята “трябваше Асен да е премиер”. Може ли това да разклати стабилността на тандема ви с премиера Кирил Петков?

-Не, с Кирил се познаваме от 17 години, тъй че този вид неща - да се пробват да вкарват чеп сред нас, няма да съумеят. А и аз персонално имам вяра, че в позицията, в която съм сега, съм доста по-полезен на България.

-Като съпредседател на партия тормози ли ви раждането на още съперници?

-Не, няма нищо неприятно в това да има доста партии. Всеки в България би трябвало да може да откри най-точния изразител на своите визии и по тази причина по какъв начин той си показва ролята на България в света и нашето бъдеще като народ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР