Важни промени за санирането предлага енергийното министерство. Идеята е всички

...
Важни промени за санирането предлага енергийното министерство. Идеята е всички
Коментари Харесай

Обмислят нови важни облекчения и промени за някои собственици

Важни промени за санирането предлага енергийното министерство. Идеята е всички здания, които са благосъстоятелност на страната и общините, да имат право да заплащат бъдещите си разноски за саниране разсрочено, през разликата сред старите и новите, по-ниски сметки за ток и газ.

Разсрочено заплащане през сметки се планува да е в действие и за частни лица, освен за общински и държавни здания. След промени в закона за енергийната успеваемост в този момент се ползват нови механизми за разплащане, а точно през сметките за ток или газ. Какъв е правилото: Ако след саниране на постройката новата сметката за ток да вземем за пример е с 40 % по-ниска, ние продължаваме да плащаме остарялата сметка, а разликата покрива заема за саниране.

Владимир Николов е шеф на най-голямото главно учебно заведение във Велико Търново – ОУ " Бачо Киро “. В него учат близо 900 деца. Сградата е към този момент санирана, само че шефът кандидатства пред Фонда за възобновяване и резистентност за възстановяване на енергийната успеваемост. Финансовата помощ е в размер на 4 млн. лева Николов поддържа концепцията за разсрочено заплащане на санирането през сметките за ток или газ.

" Изцяло позитивен резултат, тъй като облекчаването при тези непрестанно възходящи разноски, в това число и посредством разсрочване, стига притежателите да не бъдат натоварени с непотребни лихви ", разяснява Владимир Николов пред Нова тв.

Освен публичните здания, частни лица също могат да се възползват от контракти с компании за саниране. Юлия Денчева е домоуправител в многофамилна постройка в многолюден квартал, която не е санирана. По думите ѝ множеството поданици в блока не мислят за саниране, само че и не одобряват концепцията за погашение на възможен заем за енергийна успеваемост, през сметките за ток или газ.

" Струва ми се,че няма смисъл от цялата работа, някои хора едвам се оправят със сметките за тока. Ако е гратис или с някаква отстъпка, да, всичко би трябвало авансово да се знае ", съобщи Юлия Денчева.

Наредбата за саниране на държавни, публични или частни здания не е нова, само че търпи промени след промените в закона за енергийна успеваемост. Така в този момент се уголемяват механизмите за разплащане посредством сметките за сила.

" След като бъде актуализирано примерно учебното заведение, то стартира да заплаща 600 лв., т.е. бюджетът на общината спада от 1000 на 600 лв. и тези свободни 400 лв. и по този начин стартира да разплаща по този начин наречена енергийно ефикасна услуга ", съобщи Ивайло Алексиев от Агенцията за стабилно енергийно развиване, предава " Стандарт ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР