Важни позиции в ръководните органи на Организацията за сигурност и

...
Важни позиции в ръководните органи на Организацията за сигурност и
Коментари Харесай

"Полковник" и преводачка на Путин - вероятни шпиони на Русия в ОССЕ, насочвали работата й в интерес на Кремъл

Важни позиции в управителните органи на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) се заемат от няколко лица, свързани с съветското управление, които биха могли да бъдат употребявани за събиране на информация и въздействие върху работата на организацията в полза на Кремъл, сочи следствие на Радио Свобода.
 
 Кремълски десант в ОССЕ Кремълски десант в ОССЕ Източник: Радио Свобода
Това са старши стратегическият консултант на секретариата на ОССЕ Антон Вушкарник, някогашен чиновник на съветското посолство във Вашингтон; Дария Боярская, чиновник на Международния секретариат на Парламентарната асамблея на ОССЕ, е някогашен чиновник на съветското външно министерство и преводач на Путин; към този момент някогашен чиновник на Генералния секретариат на ОССЕ, Салтанат Сакембаева, която е брачна половинка на съветския заместник-министър на външните работи Андрей Руденко (преди това е бил представител на Русия в ОССЕ).
 
Въз основа на резултатите от следствието публицистите считат, че всички те са имали достъп до сензитивна информация и огромно количество материали за служебно прилагане.
 
 Салтанат Сакембаева и Андрей Руденко Салтанат Сакембаева и Андрей Руденко Източник: Радио Свобода
Дипломат от една от европейските страни съобщи пред Радио Свобода, че Сакембаева е имала достъп до информация за активността на Специалната мониторингова задача на ОССЕ в Украйна и Тристранната контактна група на представителите на Украйна и Русия, където ОССЕ е работила като медиатор в разговора.
 
Сакембаева участва и на срещи по други спорове с присъединяване на Русия в Молдова, Грузия и Кавказ, била е част от публични делегации, участвала е на съвещания на Съвета на министрите на ОССЕ, както и на Дните на сигурността в ОССЕ, които са платформи за срещи на висши представители на ОССЕ и министерства на външните работи.
 
 Салтанат Сакембаева Салтанат Сакембаева Източник: Радио Свобода
След изострянето на обстановката сред Украйна и Русия, Сакембаева резервира позицията си в секретариата на ОССЕ – управлението не е сметнало това за проблем. Работила е в секретариата до юли 2022 година.
 
Според дипломата, някогашен сътрудник на Сакембаева, всички чиновници на ОССЕ подписват съглашение за конфиденциалност, само че е допустимо Сакембаева да е споделила със брачна половинка си информация, която би могла да съставлява интерес за него.
 
Антон Вушкарник е именуван " полковник " от някои сътрудници, с което те са намеквали за връзките му с съветските секрети служби. Според взаимно следствие на три немски медии голям брой дипломатически източници считат, че той работи за съветското разузнаване. Радио " Свобода " не е получило лични доказателства, само че има коментар от източник във Вашингтон, че американското разузнаване се е интересувало от Вушкарник " освен като елементарен чиновник на посолството ".
 
 Антон Вушкарник (вляво) на лекция в МГИМО, 2017 година Антон Вушкарник (вляво) на лекция в МГИМО, 2017 година Източник: Радио Свобода
Той е получил позицията си в Експертната група по стратегически въпроси (SPSU) през 2017 година - кандидатурата му е била препоръчана от Министерството на външните работи на Руската федерация при основаването на тази група, Министерство на външните работи заплаща и за работата му. В същото време се твърди, че доста членове на ОССЕ " не са разбрали изцяло задачата и дилемите на SPSU ", а някои са възмутени, че на Русия въобще е разрешено да взе участие в групата.
 
 Преводачката на Путин Дария Боярская Преводачката на Путин Дария Боярская Източник: Myseldom
Боярская е почнала работа към ОССЕ през февруари 2021 година и от септември 2021 година е началник на бюрото за връзка на Парламентарната асамблея (ПА) на ОССЕ във Виена. Тя е станала и " заместник-специален представител ". В нейните отговорности са включени " определяне на дипломатически и работни контакти, съдействие и съгласуваност с непрекъснатите представители на държавите-участнички в ОССЕ и други управителни органи на ОССЕ ". Редица страни остро разкритикуваха назначението му.
 
 Преводачката на Путин Дария Боярская Преводачката на Путин Дария Боярская Източник: Telegram
Както е маркирано в следствието, Боярская дава отговор за рускоезичната версия на уеб страницата на интернационалния секретариат и е имало случаи, когато преводите на съветски език заобикалят споменаването на Русия в подтекста на войната в Украйна.
 
 Дария Боярская превежда на Тръмп и Путин Дария Боярская превежда на Тръмп и Путин Източник: Kremlin.ru
Европейски посланик, който работи за Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), е декларирал пред Радио " Свобода ", че Боярская не може да се смята за " елементарен руснак ": " Като преводач на Путин, тя е била подробно тествана от съветските служби за сигурност, които, както знаете, постоянно работят по метода, по който е работил в миналото Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Задаваме въпроси за това, само че не получаваме отговор ".
 
След публикуването на гореспоменатото следствие от три немски медии, в което се загатва и работата на Боярская в ОССЕ, заглавието на позицията й на уеб страницата на ПА на ОССЕ е променено на " старши консултант ", тя към този момент не попада като началник на бюрото за връзка във Виена.
 
 Дария Боярская като преводач на Путин Дария Боярская като преводач на Путин Източник: Kremlin.ru
Канцеларията на генералния секретар на ОССЕ изпрати коментар до Радио Свобода, че всички чиновници на организацията, " без значение от тяхната народност или тип контракт, са длъжни да съставляват извънредно ползите на ОССЕ и да се подчиняват на Кодекса за държание на чиновниците на организацията, който е обществено наличен ".
 
" Въпреки че не можем да обсъждаме обособени случаи, уверяваме ви, че ОССЕ приема извънредно съществено всяко евентуално нарушаване на Кодекса за държание и поредно ползва подобаващи вътрешни процедури, когато се занимава с вероятни нарушавания ", разяснява представителят на ОССЕ Дейвид Деж.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР