Важна информация за седмокласниците и техните родители. Започва кампанията за

...
Важна информация за седмокласниците и техните родители. Започва кампанията за
Коментари Харесай

Започва кандидатстването след 7. клас

Важна информация за седмокласниците и техните родители. Започва акцията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас. За втора поредна година балообразуването е по нов механизъм, като оптималният бал е не 36, а 500 точки. В столицата седмокласниците тази година са над 10 000.

За втора поредна година всички седмокласници наложително би трябвало да влязат в приблизително учебно заведение, защото приключват главно обучение. При тестванията по български език и математика смяна няма. Максималният бал за класиране към този момент е 500 точки. Ако възпитаник не се яви на изпитите или има двойки, също ще взе участие в класирането единствено с балообразуващите предмети от дипломата и тук най-високият бал може да е 100 точки.
Ваня Кастрева, шеф на РУО-София: Бих желала да обърна внимание на родителите и децата да видят кои предмети учебното заведение е избрало като балообразуващи, само че приказваме балообразуване под формата на точки.
Балобразуващите оценки се дефинират от приемащото учебно заведение, най-често са български език и математика, само че могат да бъдат и химия, физика, биология. Кастрева обясни още, че за сегашните петокласници и шестокласници, балообразуването ще става единствено с оценките от 7-ми клас, а не със средноаритметични оценки от трите години.

Ваня Кастрева, шеф на РУО-София: Имаше едно терзание измежду родителите, което би трябвало ясно и изрично да бъде декларирано, че действително видяно във образуването на бала взе участие единствено оценката от 7-ми клас.
В столицата седмокласниците са малко над 10 хиляди и са с 370 повече от предходната година.Те ще могат да аплайват за 236 профилирани и 147 професионални паралелки.Въпреки че броят на професионалните паралелки е повишен, каквато е и тактиката на министерството, в столицата преобладават учебните заведения, които оферират непознати езици, естествени и филантропични науки и математика.Протести на родители като тези във Враца и Русе против нараствания брой на професионалните паралелки не се чакат.

Ваня Кастрева, шеф на РУО-София: Направили сме уравновесен банкет, съгласуван с просветителната конструкция - в София два пъти и половина са повече учебните заведения, които са междинни или профилирани гимназии за сметка на професионалните гимназии.
Денис Трифонов, 7-ми клас: Аз не бих влезнал в професионално учебно заведение, езикът е благосъстояние, може и с математика да се продължи, има реализация и с нея.Теодора Василева, 7-ми клас: Зависи от специалността, само че да.
- Каква специалност да вземем за пример?
По-скоро нещо от инженерството.
В професионалните гимназии тази година има нови специалности - " Балнеолечение ", " Ръководител придвижване ", " Каменоделство ". Що се отнася до частните уроци, приблизително към 1500 лв. излиза на родителите спомагателната подготовка на децата им.

Денис Трифонов, 7-ми клас: Мисля, че вървят, с цел да съумеят да вдървен материала по-бързо и да вършат от ден на ден извършения и да не се излагат на матурата и да няма толкова доста двойки.
Изпитът по български език е на 21 май, а този по математика - на 23 май. И двата са от 10 ч., защото в 8 ч. стартират матурите на дванайсетокласниците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР