Вагит Алекперов напуска предсрочно поста президент на руския петролен гигант

...
Вагит Алекперов напуска предсрочно поста президент на руския петролен гигант
Коментари Харесай

След 30 години в "Лукойл" Вагит Алекперов няма да управлява руския гигант

Вагит Алекперов напуща предварително поста президент на съветския петролен колос " Лукойл ", както и позицията си в съвета на шефовете на компанията. Това оповестиха публично от компанията. Причини не се показват, което повдига въпросът дали не е отхвърлен.

От сдружението осведомят, че към 31 март 2022 година Вагит Алекперов има 3.12% от акциите на " Лукойл ". Алекперов също е бенефициент (включително посредством фамилни тръстове или взаимни фондове) на 5.43% от акциите на " Лукойл ", във връзка с които той няма право на глас. Според остарели медийни изявления той е направлявал към 28% от акциите, като няма информация по кое време и по какъв начин е понижено присъединяване му.

Роденият в Баку Вагит Алекперов управлява компанията от 1993 година Сега 71-годишният Алекперов се причислява към дългия лист с отдръпнали се съветски изпълнителни шефове, откакто станаха обект на западни наказания. Шефовете на най-големия производител на нефтохимическа индустрия в страната Sibur Holding, интернет компанията Yandex и компанията за електронна търговия Ozon Group подадоха оставки през последните месеци.
Компанията и войната
През 1990 година Алекперов е назначен за заместник-министър на петролната и газовата индустрия на Съветския съюз като предизвиква основаването на отвесно интегрирани държавни енергийни компании.
Реклама
Той взе участие в основаването на Langepas-Uray-Kogalymneft в края на 1991 година като дъщерно сдружение на Министерството на горивата и енергетиката. През 1993 година сдружението се преобразува в акционерно сдружение под името " Лукойл ". Седем години по-късно компанията закупи Getty Oil, американска компания, която обезпечи на " Лукойл " мрежа от бензиностанции в Съединени американски щати.

" Лукойл " се прояви като единствената и най-голямата съветска компания,

Прочитът на позицията беше друг - от прекомерно слаба на думи, през изненадваща на фона на политическия яд, който може да си навлече, до изцяло разумна поради по-независимия имидж и по-силното европейско наличие, което компанията се пробва да гради от години за разлика от преобладаващата съветския пазар " Роснефт ".
Какво още в България
В България групата господства пазара на едро и има бургаската рафинерия, която е основна за бизнеса й в района. От началото на 2021 година тя работи по схемата " процесинг ", или на ишлеме, за сдружението Lukoil Benelux, записано в Нидерландия, част от групата " Лукойл " и благосъстоятелност на Litasco.
Реклама
и обвързваните с него две офис кули. Информацията се базира на документи на " Биволь ", който е българският сътрудник в интернационалното следствие OpenLux. То е посочило, че зад фонда SQC Opportunity SCA SICAV RAIF, регистриран в Люксембург, стои фамилията на съветския милиардер. Фондът закупи тази благосъстоятелност през есента на 2018 година
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР