В зоната на старата атомна централа Чернобил, която руските войски

...
В зоната на старата атомна централа Чернобил, която руските войски
Коментари Харесай

Украйна отчете повишаване на радиацията около Чернобил

В зоната на остарялата атомна централа " Чернобил ", която съветските войски към този момент управляват от четвъртък, е било записано повишение на радиацията. Това оповестява Държавният инспекторат за нуклеарно контролиране на Украйна на 25 февруари.

" Данните от Автоматизираната мониторингова система за радиационен надзор в зоната на изключване показват, че контролните равнища на мощността на дозите от гама-лъчи (червените точки) са превишени в забележителна част от точките за наблюдаване ", написа в доклада.

Причината е тежката военна техника в зоната в Припят, която е разнесла из въздуха радиоактивен прахуляк. 



" Подобно съмнение в индикаторите на сензорите  " Askro " специалистите на Екоцентъра свързват с нарушение на горния почвен слой в резултат на придвижването на огромен брой тежка военна техника през зоната на изключване и повдигането на замърсен радиоактивен прахуляк. Състоянието на нуклеарните съоръжения и на другите обекти на CAEC остава без промени ", оповестяват от Държавния инспекторат за нуклеарно контролиране. 

Ден по-рано съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михаил Подоляк, разгласи, че руснаците са завзели територията към " Чернобил " и предизвести за риск от провокации от страна на Москва.

" След тежък пердах нашият надзор над чернобилската площака беше изгубен. Състоянието на обектите от някогашната централа, саркофага и хранилищата за нуклеарни боклуци не е ясно. След безусловно безсмислена офанзива от руснаците в това направление е невероятно да се твърди, че АЕЦ е в сигурност. Това е една от най-сериозните закани за Европа сега ", заяви Подоляк.

" Чернобил " е дефинитивно изведен от употреба от 2000 година, като през 1986 година пагубна повреда в блок 4 води до детонация и изхвърляне на големи количества радиоактивни субстанции в атмосферата. През 2018 година е приключено ново оборудване, което изолира опустошения блок и лимитира продължаващото замърсяване. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР