В знак на признание за огромния му принос към развитието

...
В знак на признание за огромния му принос към развитието
Коментари Харесай

Илияна Йотова удостои акад. Антон Дончев с почетния плакет на вицепрезидента

В знак на самопризнание за големия му принос към развиването на българската просвета и нематериалност и във връзка 90-годишния му празник удостои акад. Антон Дончев с почетния плакет на вицепрезидента.

дефинира акад. Дончев като повествовател, който конструира невероятна машина на времето и ни преведе през него. Като писателя, който завоюва високите оценки на българската и интернационалната рецензия, освен това във времена, когато „ мислихме за невероятно български създател да бъде прочут оттатък Желязната завеса “.

„ Антон Дончев е публицист, в чиито произведения намираме отговорите и на днешното време, без значение че сюжетите са от дълговечната българска история. В неговите думи е събрано самочувствието ни на българи, на една велика нация и на велика просвета. Той е мъдрецът, който ни учи да черпим от това самочувствие, да го предаваме на поколенията след нас, да развиваме българската просвета, която е най-силният белег на нашата еднаквост. Той е интелектуалецът и общественикът, който и през днешния ден буди нашето схващане “, посочи в приветствието си вицепрезидентът.

цитира думите на акад. Антон Дончев: „ Днешната реалност натиска тила на индивида, навежда го и той стартира да използва ръцете си за опора, да се подпира на кокалчетата на ръцете си “.

„ Нека кокалчетата ни устоят да не се сринем, а да се надигнем горди като българи “, прикани вицепрезидентът.

В словото си акад. Антон Дончев акцентира проблемите пред България през днешния ден, измежду които напускащите страната младежи. „ Вицепрезидентът работи интензивно по този въпрос “, уточни писателят.

„ Нищо не би трябвало да ни кара да навеждаме глава. Трябва да имаме вяра, че ще решим проблемите, тъй като имаме достолепие. То не се продава, не се купува, само че кара индивида да стои прав “, съобщи акад. Антон Дончев, който сподели пред присъстващите истинския ръкопис на романа „ Време разделно “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР