В зимната икономическа прогноза от 2022 г. се предвижда, че

...
В зимната икономическа прогноза от 2022 г. се предвижда, че
Коментари Харесай

Икономиката на ЕС ще отбележи ръст от 4% през 2022 г.

В зимната икономическа прогноза от 2022 година се планува, че след забележителна агресия от 5,3 % през 2021 година стопанската система на Европейски Съюз ще означи растеж от 4,0 % през 2022 година и 2,8 % през 2023 година В еврозоната растежът също се чака да бъде 4,0 % през 2022 година, като през 2023 година ще се забави до 2,7 %. През третото тримесечие на 2021 година Европейски Съюз като цяло доближи нивото на Брутният вътрешен продукт отпреди пандемията и се чака всички страни членки да преминат този стадий до края на 2022 година

Очаква се икономическият напредък да се възвърне

След мощното възкръсване на икономическата интензивност, почнало напролет на предходната година и траяло праволинейно до началото на есента, темпът на напредък в Европейски Съюз се забави до 0,4 % през последното тримесечие на 2021 година по отношение на 2,2 % през предходното тримесечие. Въпреки че още икономическата прогноза от есента на 2021 година предвиждаше закъснение, откакто през третото тримесечие на 2021 година стопанската система на Европейски Съюз навакса разликата със своето ниво на произвеждане отпреди пандемията, то беше по-рязко от плануваното, защото се усилиха трудностите за растежа: по-специално, увеличението на случаите на заразяване с COVID-19, високите цени на силата и продължаващите разстройства в доставките.

Растежът продължава да е свързан от пандемията, защото доста страни от Европейски Съюз изпитват усложнения заради съчетанието от нараснал напън върху здравните системи и дефицит на личен състав заради болести, защитни карантини или отговорности за полагане на грижи. Трудностите в логистичното обезпечаване и доставките, в това число дефицитът на полупроводници и някои железни произведения, също ще продължат да тежат върху производството най-малко през първата половина на годината. На последно място, само че не и по значимост, сега се чака цените на силата да останат високи по-дълго време от предстоящото в есенната прогноза, като по този метод ще окажат по-продължително въздействие върху стопанската система и по-голям инфлационен напън.

Тази прогноза допуска, че натискът върху стопанската система, породен от актуалната вълна от инфекции, ще бъде временен. Очаква се икономическата интензивност да се възвърне, също заради нормализирането на изискванията на доставяне и отслабването на инфлационния напън. Отвъд краткосрочните разтърсвания основните детайли, които стоят в основата на тази експанзионистична фаза, не престават да бъдат мощни. Постоянно подобряващият се пазар на труда, огромните спестявания на семействата, към момента удобните условия за финансиране и цялостното разрастване на Механизма за възобновяване и резистентност се чака да поддържат продължителна и постоянна експанзионистична фаза.

Преразглеждане във възходяща посока на вероятностите за инфлацията

Прогнозата за инфлацията бе доста преразгледана в посока нагоре спрямо есенната прогноза. Това отразява въздействието на по-високите цени на силата, само че също по този начин и разширението на инфлационния напън върху други категории артикули от есента насам.

След като доближи рекорден ритъм от 4,6 % през четвъртото тримесечие на предходната година, инфлацията в еврозоната се чака да доближи върхова стойност от 4,8 % през първото тримесечие на 2022 година и да остане над 3 % до третото тримесечие на годината. С отслабването на натиска от рестриктивните мерки на доставките и високите цени на силата се чака инфлацията да спадне до 2,1 % през последното тримесечие на годината, преди да спадне под задачата на Европейската централна банка от 2 % през 2023 година Като цяло се планува инфлацията в еврозоната да нарасне от 2,6 % през 2021 година (2,9 % в ЕС) на 3,5 % (3,9 % в ЕС) през 2022 година, преди да спадне до 1,7 % (1,9 % от ЕС) през 2023 година

Несигурността и рисковете остават огромни

Въпреки че въздействието на пандемията върху икономическата активност отслабна с течение на времето, продължаващите противоепидемични ограничения и продължителният дефицит на личен състав биха могли да попречат на икономическата интензивност. Те биха могли също по този начин да забавят действието на сериозните вериги на доставки по-дълго от предстоящото. От друга страна, по-слабият растеж на търсенето в кратковременен проект може да спомогне за превъзмогване на усложненията в предлагането малко по-рано от предстоящото.

Положителното е, че търсенето на семействата би могло да нарасне повече от предстоящото, както бе следено при отварянето на стопанските системи през 2020 година, а вложенията, подтиквани от Механизма за възобновяване и резистентност, биха могли да генерират по-силен тласък за интензивност. Инфлацията може да се окаже по-висока от предстоящото, в случай че натискът върху разноските в последна сметка бъде трансфериран от цените на производителя върху потребителските цени в по-голяма степен от плануваното, което усилва риска от вторични резултати. Рисковете за вероятностите за напредък и инфлация са доста усложнени от геополитическото напрежение в Източна Европа.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател по въпросите на стопанската система в полза на хората, съобщи: Икономиката на Европейски Съюз към този момент възвърне позицията си след претърпените през пика на рецесията загуби, с помощта на сполучливите акции за имунизиране и координираната поддръжка на икономическата политика. Безработицата доближи рекордно ниско ниво. Това са значими достижения. Тъй като пандемията към момента продължава, непосредственото предизвикателство пред нас е да запазим хода на възобновяване. Значителното повишаване на инфлацията и цените на силата, както и усложненията във веригата на доставки и на пазара на труда забавят растежа. В вероятност обаче чакаме по-късно тази година с отслабването на някои от тези фактори да се върнем към висока икономическа интензивност. Основните индикатори на Европейски Съюз остават мощни и ще бъдат в допълнение подкрепени, когато страните стартират да ползват изцяло своите проекти за възобновяване и резистентност.

Паоло Джентилони, комисар по въпросите на стопанската система, съобщи: Множество трудности потиснаха стопанската система на Европа тази зима: бързото разпространяване на Омикрон, спомагателното повишение на инфлацията, провокирано от покачващите се цени на силата и продължаващите разстройства във веригата на доставки. Тези неподходящи фактори се чака последователно да намалеят, заради което предвиждаме растежът да се форсира още през тази пролет. Ценовият напън евентуално ще остане мощен до лятото, след което се чака инфлацията да намалее дружно със забавянето на растежа на цените на силата и намаляването на усложненията в доставките. Въпреки това несигурността и рисковете остават огромни.

Зимната икономическа прогноза от 2022 година съдържа актуализация на есенната икономическа прогноза от 2021 година, показана през ноември 2021 година, с акцент върху динамичността на Брутният вътрешен продукт и инфлацията във всички страни — членки на Европейски Съюз. Настоящата прогноза се основава на набор от механически допускания по отношение на обменните курсове, лихвените проценти и цените на стоките, настоящи към 27 януари. По отношение на всички други входящи данни, в това число допусканията по отношение на държавните политики, за прогнозата е употребена информацията, налична до 1 февруари в това число. Всяка година Европейската комисия разгласява две подробни прогнози (пролетна и есенна) и две междинни прогнози (зимна и лятна). Междинните прогнози обгръщат годишния и тримесечния Брутният вътрешен продукт и инфлацията за настоящата и идната година за всички страни членки, както и съвкупни данни за Европейски Съюз и еврозоната. Следващата прогноза на Европейската комисия ще бъде пролетната икономическа прогноза от 2022 година, която се планува да бъде оповестена през май 2022 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР