В земеделския сектор пакетът от традиционни предизвикателства е голям -

...
В земеделския сектор пакетът от традиционни предизвикателства е голям -
Коментари Харесай

Томислав Дончев откри форума "Заедно за силно цифрово земеделие"

В земеделския бранш пакетът от обичайни провокации е огромен - количество, размери на създаваната продукция, запазване на околната среда, решение на казуса с изхранване на европейското население с висококачествена храна, потребна за здравето, битката с изменението на климата, системи и бюджети за субсидиране и подкрепяне на бранша, живота в селските региони. За да бъдем обаче в крайник с пулса на времето, през днешния ден ние имаме нови провокации. Нововъведенията се движат с такива темпове, че в случай че желаеме най-малко да бъдем със същата скорост, би трябвало да бъдем доста бързи. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместител... към профила при откриването на форума "Заедно за мощно цифрово земеделие ". Събитието се организира в НДК и е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Абсолютно неприемливо е да разясняваме предпочитано промишленост 4.0, да приказваме за връзките й с образованието, с администрацията и т. н. и да не проведем същия диалог и за земеделието, уточни Томислав Дончев.
Теми като роботика, изкуствен интелект, данни, интернет, все по-голямото приложение на широколентнови цифрови връзки, сензорно задвижващи машини, микропроцесори и др.все повече ще бъдат част от селскостопанския бранш.
Томислав Дончев акцентира, че за огромна част от заетите в бранша тези прелюдия не са оригиналност, само че в случай че желаеме да мислим за по-широк фронт, би трябвало да стартираме диалог за планирането, за цифровия маркетинг, който по думите му ще бъде реалност и във връзка с селскостопанската продукция.

Вицепремиерът акцентира още, че през последните 10 години България е постигнала доста и у нас всяко достижение "повишава апетита " "за три пъти по-големи достижения още ". По думите му репликата "да сме подготвени за бъдещето " е извънредно неправилна. "Това значи, че стоим и чакаме "бъдещето да ни падне върху главите ". Ние би трябвало да съградим бъдещето, не да сме подготвени за него ", съобщи в умозаключение Томислав Дончев.
Представителят на ФАО /Организацията по издръжка и земеделие/ и зам.-председател за района Реймънд Йеле уточни, че след намаляването на глада в световен мащаб в този момент за жалост казусът още веднъж е на дневен ред. От 707 млн. души през 2015 година, наранени от глада, упованията са броят им да нарасне до 880 млн.души, уточни той.

Продължават и проблемите със здравословното хранене на децата и останалото население, неприятното качество на храните, преяждането и наднорменото тегло и съответните разлики по тези индикатори в обособените райони на света. По думите на Йеле посредством потреблението на високите технологии може да се реализиран задачите на секторната конструкция в земеделието и всички стратегии - премахването на глада и нездравословното хранене. Цифровизацията ще разреши земеделието да не изостава от всички останали браншове в стопанската система.

Един от методите за поддръжка на дигитализацията е потреблението на осведомителните и телекомуникационните технологии в земеделието.Той напомни, че през 2006 година ФАО е получила световен мандат за подкрепяне въвеждането на високите технологии в земеделието. Организацията работи непрестанно за реализиране на нововъведенията. Цифровизацията в земеделието е действителна и непосредствена нужда, уточни още Йеле. По думите му цифровизираното земеделие е прецизното земеделие. Той даде образец с въвеждането на данни за огромни масиви обработваеми земи, с което на процедура революцията в бранша се прави през последните 10 години. За тези системи приказваме като 1.0- системи, които самостоятелно могат да вземат решението. Земеделието 5.0 се занимава главно с въздействието на технологиите, свързани с изкуствения разсъдък и огромните масиви от данни. Последиците към момента не са добре проучени, само че ФАО работи в тази посока за елиминиране на рисковете, уточни неговият представител.

Чрез потреблението на ИКТ в земеделието може да се укрепва и потенциала му. Това освен подкрепя развиването на бранша, само че и способства и постигането на общите цели на развиването на Програмата до 2030 година, уточни Реймънд Йеле. Той посочи и нуждата да се подхващат ограничения за по-устойчиви хранителни системи. Очакваме от форума да дефинира начинания на районно равнище и правенето на национални тактики, уточни Йеле.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР