В зависимост от спешността на пациентите, която ще се определя

...
В зависимост от спешността на пациентите, която ще се определя
Коментари Харесай

Нов стандарт за спешна помощ е предложен за обсъждане

В взаимозависимост от спешността на пациентите, която ще се дефинира с телефонно изявление, колите за спешна помощ ще идват до мястото на случая за период от 8 минути до 2 часа. Времето, в което незабавните екипи могат да останат на адрес, преди да стартират да транспортират пациенти до болница, не би трябвало да надвишава 10 минути. 20 минути пък е срокът, в който колите за спешна помощ би трябвало да изоставен болничното заведение, откакто са транспортирали до нея потърпевши лица. Не се планува само ограничаване на времето, в което колата за спешна помощ би трябвало да пътува с пациент до дадена болница. Правилата са заложени в новия стандарт по незабавна медицина, който бе оповестен през днешния ден на страницата на Здравното министерство за публично разискване. При отклонения от въпросните часови рамки, локалният център за незабавна помощ ще би трябвало да даде разбор за аргументите за закъсненията, както и да изготви проект за разрешаването на казуса, осведоми ДАРИК.
 
До правенето на нов стандарт по незабавна медицина се стигна, откакто предходният, основан от някогашния здравен министър Петър Москов, падна в съда, нападнат от пациентски организации и болнични шефове. Мотивите им бяха, че във въпросния стандарт са заложени прекомерно повишени критерии към лечебните заведения, които дават неотложност. Така, в случай че по силата на предходния стандарт, лечебните заведения трябваше да разполагат със 700 кв. м. за незабавен център, в този момент съгласно новите правила те ще би трябвало да обезпечат повърхност, която да „ разрешава оптимално функциниране " на незабавната активност.
 
И в новия стандарт за положението на пациента ще се разпитва по телефона и според от отговорите спешността ще се разпределя по кодове – червен, жълт и зелен. За сериозните пациенти с код червен колата за спешна помощ ще би трябвало да дойде на мястото до 8-ата минута. За потърпевши, избрани с код жълт – до 20-ата минута, а за пациенти с код зелено – до 120-ата минута.
 
В новия стандарт е заложен и раздел за потреблението на въздушен превоз за незабавна здравна помощ. До аеротранспорт ще се прибягва тогава, когато общото време за оказване на спешна помощ с кола за спешна помощ надвишава с повече от 30 минути времето, в което пациентът би получил помощ с въздушен превоз.
 
В умозаключение в плана за нов стандарт се показва, че според Националната здравна карта за покриване на потребностите на популацията в страната е належащо да действат 38 незабавни отделения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР