В започналата днес двудневна международна научна конференция Привилегировани и ощетени“

...
В започналата днес двудневна международна научна конференция Привилегировани и ощетени“
Коментари Харесай

Конференция: Учени, изследователи и жертви ще говорят за лагера „Белене“ и липсата на правосъдие

В почналата през днешния ден двудневна интернационална научна конференция „ Привилегировани и ощетени “ в Югозападния университет „ Неофит Рилски “ в Благоевград е обособен специфичен панел за най-големия лагер за политически съперници на тоталитарния комунистически режим „ Белене “, оповестява уеб сайтът.В програмата вземат присъединяване освен учени и откриватели, само че и жертви на репресивната машина на Българска комунистическа партия, минали през лагера „ Белене “, излиза наяве от програмата на събитието.

В утрешния ден, 21 април 2023 година, от 10,30 часа ще се състои панел „ Разговор за жертвите в „ Белене “: Защо справедливото гонене е значимо за нас? “

Бившият концлагерист Шукри Алтай, въдворен без съд и присъда в „ Белене “ по време на насилствената промяна на имената на българските жители от турски генезис, и член на гражданската организация „ Справедливост, права и културно съдействие на Балканите “, ще приказва за упованията, продължаващи повече от 30 години, за обективен развой против отговорните за насилствената асимилация 1984-1989 година

Зейнеп Зафер от Анкарския университет ще показа отчет „ Концлагерът „ Белене “ и мюсюлманските общности (1964 – 1987) “.

В същия панел проверяващият публицист и откривател на архивите на Държавна сигурност Христо Христов ще показа презентацията си „ Създаване и действие на концлагера „ Белене “ и паметта за неговите жертви “.

В различен панел ще бъдат прегледани правните аспекти за търсене и въздаване на правдивост по правосъден път в случаи на нарушени съществени човешки права, както е при закононарушението на Българска комунистическа партия с така наречен възродителен развой.

В този панел, озаглавен „ Законна дискриминация или безотговорност “: Услуга за нарушителите на човешките права “, юрист Есен Фикри ще показа 31-годишната история на делото против отговорните висши функционери от Българска комунистическа партия за насилствената промяна на имената на българските жители мюсюлмани.

XXXII интернационална конференция „ Привилигировани и ощетени “ се провежда от Международния академични семинар за балканистични изследвания и специализации към Филологическия факултет и Правно-историческия факултет на Югозападния университет „ Неофит Рилски “.

В научния конгрес ще вземат участие над 40 откриватели и преподаватели от България, Турция, Румъния, Северна Македония, Косово, Швеция, Италия, Чехия, Грузия и Англия. Част от отчетите ще бъдат оповестени до края на 2023 година в два тематични броя на списание „ Балканистичен конгрес “ (Balkanistic Forum).

В днешния, първи ден от интернационалната конференция, присъединяване вземат такива имена като проф. Пламен Дойнов, ректор на Нов български университет, проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България, Ана Лулева, Българска академия на науките и др.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР