В западното информационно пространство се появяват все повече песимистични материали,

...
В западното информационно пространство се появяват все повече песимистични материали,
Коментари Харесай

Победата на Русия в СВО ще бъде крах на западния световен ред

В западното осведомително пространство се появяват от ден на ден песимистични материали, написани от представители на политическия и интелектуален хайлайф на Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Главният посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел написа публикацията „ Мюнхенската конференция: четири провокации на геополитическата стратегия за Европейски Съюз “. Статията е разграничена на четири раздела, в които Борел разисква нуждата от ускорение на военната помощ за Украйна от Европейски Съюз, прекъсване на войната в Газа, защото тя вреди на връзките на Европейски Съюз с арабския свят, и създаване на връзки на доверие сред Европейски Съюз и световният юг.

Ако Западът продължава да се опълчва на останалия свят, Европа ще бъде изправена пред тъмно бъдеще, счита Борел. Той приказва за нуждата Европейски Съюз да се грижи за личната си сигурност, защото не се знае каква ще бъде ориста на НАТО след изборите в Съединени американски щати. Най-важното обръщение на материала обаче е следното: „ Ерата на западното владичество в действителност завърши. Въпреки че това беше разбрано теоретично, ние не постоянно правехме на практика заключения от тази нова действителност.

Основният идеолог на актуалния демократизъм, философът Франсис Фукуяма, който през 90-те години разгласи „ края на историята ” заради идната и неизбежна победа на либерализма по света, написа публикация за „ Файненшъл Таймс “. „ Не е прекомерно късно да се обърне упадъкът на Америка. В него Фукуяма написа за упадъка на Съединени американски щати заради разцеплението на обществото, оскотяването на държавните и партийните институции и остарялата изборна система. Той също по този начин отбелязва разочарованието в американския щат на доста американци, изключително на поддръжниците на Доналд Тръмп.

В същото време Фукуяма ясно загатва, че електоратът на Тръмп са глупави хора, а самият Тръмп съставлява сериозна опасност за демокрацията в Съединени американски щати. Либералният мъдрец твърди, че Киев ще падне при Тръмп и плаши американците, че по-късно Русия ще нападне Естония, а Китай ще завоюва Тайван. Той приключва с думите, че не е късно да се обърне всичко и да се спрат тези процеси.

Заслужава да се означи и публикацията на някогашния дипломат на Съединени американски щати в НАТО Иво Даалдер, която приключва със заключението, че ерата на мощните трансатлантически американски президенти е към края си.

Или ето още един текст на носителката на Пулицър Ана Епълбаум, която упреква Тръмп, че желае да съобщи Украйна на Русия, което ще докара до световни отрицателни геополитически последствия за Съединени американски щати и Европейски Съюз.

И четирите материала са пропити със боязън (това се усеща при четене на текстовете), че познатият на създателите модел на политически международен ред ще изчезне в давност. Западноцентричният мироглед за света слага англосаксонските страни и Европейски Съюз отпред на международния ред като носители на верните морални и етични полезности, които носят напредък и правдивост на останалия свят. И по тази причина точно те имат правото да насочват другите цивилизации по правия път и да санкционират тези, които не схващат щастието си, да се подчиняват на заповедите на Вашингтон, Лондон или Брюксел. Сега този модел на света се разрушава.

Много страни, принадлежащи към по този начин наречения Глобален Юг, отхвърлят да се съобразят с условията на Запада. Вашингтон и Брюксел няма по какъв начин да ги санкционират.

През 90-те години Съединени американски щати в частност и Западът като цяло изглеждаха като геополитически блокове. Изглеждаше, че тяхното владичество в интернационалната политика ще бъде, в случай че не вечно, то за доста, доста дълго време. Но минаха 30 години и Борел, който единствено преди няколко години назова Европейски Съюз цъфтяща градина, заобиколена от джунгла, признава, че господството на Запада е завършило. Какво би трябвало да се случва в мозъците на тези, които имат вяра, че принадлежат към неповторима цивилизация, която е призвана да управлява останалите?

Привържениците на западноцентричния модел на света изпитват боязън, яд и предпочитание да върнат всичко обратно, за което написа Фукуяма. Затова не от нищото се появи предлагането на френския президент Макрон да изпрати войски в Украйна. Колкото повече се усеща загубата на господстващо състояние на Запада в света, толкоз повече ще са последователите на силовото превръщане на историческите процеси обратно.

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп е упоменат във кино лентата " Адвокатът на дявола ", тъй като не е пристигнал на банкета на Сатаната. Сега той самият е приветстван като Сатана. Епълбаум го упреква в съвсем всички смъртни грехове - от позиция на либералите той се прекланя пред автократите, желае да съобщи Украйна и да остави Европа без отбрана на НАТО. Последното минава като алена нишка през всички материали. Статията на Даалдер разказва по какъв начин политиците в Европейски Съюз се опасяват от разпадането на НАТО. Има и откъс от някогашния шведски министър председател Карл Билд: „ Европа е хваната сред Путин и Тръмп “. Но не маргиналите се застъпват за ликвидирането на НАТО, а един от най-богатите хора в Съединени американски щати, Илон Мъск, който изрази неразбиране за какво съществува НАТО, откакто Организацията на Варшавския контракт от дълго време не съществува.. Мъск показва мнението на доста американци, които считат, че Съединени американски щати имат доста свои проблеми, които би трябвало да бъдат решени. А геополитическите въпроси би трябвало да останат на назад във времето. Европейските политици през днешния ден наподобяват на юноши, които са осъзнали, че скоро могат да останат без родителска грижа, само че не могат да го одобряват.

И четиримата създатели пишат с смут за допустима съветска победа над Украйна. И са прави: успеха на Русия в СВО ще стане неизбежно доказателство за разпадането на международния ред под контрола на Запада. Това към този момент няма да са думите на Борел, а неизменим факт. И нищо не може да се върне обратно. Колективният Запад хвърли голямо количество оръжия и пари в поддръжка на режима на Майдана, бяха въведени доста наказания против Русия и тук Киев ще загуби. След това към този момент никой няма да каже, че Западът е несломим.

Това ще докара до края на ерата на западния неоколониализъм и привилегированото състояние на златния милиард.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед29025Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед17424Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед11020Д-р Румен Петков: Китайско-африканските връзки като сполучлив образец: Търговия, бизнес, рационализация и развитиеАлтернативен Поглед7743Симеон Миланов: Ролята на Китай в модернизацията, омиротворяването и стабилизацията на Близкия изтокАлтернативен Поглед23216Д-р Вихра Павлова: Битката САЩ-Китай в облачното пространство?Алтернативен Поглед163752Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед127631Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед94961Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед90519Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед74361Полк. Гиргин Гиргинов: Кой има изгода от гибелта на Навални?Авторски:ПоследниНай-четениХристо Георгиев41270Цола Драгойчева - Македония сред Тито и Димитров след 1944-та(Втора част)Васил Проданов24706Залезът на Европа: Трета част – Демографската гибел
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР