В западните страни започнаха случаите на тероризъм, като в Белгия

...
В западните страни започнаха случаите на тероризъм, като в Белгия
Коментари Харесай

Георги Готев пред Дарик: Трагичното е, че Европа е между две войни, на които не им се вижда краят

В западните страни започнаха случаите на тероризъм, като в Белгия бяха убити двама шведски жители, както и обвиненият причинител, във Франция бе оповестена най-висока терористична заплаха, а в Съединени американски щати радикал умъртви дете от палестински генезис. Излиза ли духа от бутилката? Темата разяснява в предаването " Кой приказва? " по Дарик радио Георги Готев,издател на EurActiv.bg.

" Швеция е необикновен случай – след терористичната интервенция на " Хамас " против Израел имаше терористични атентати във Феанция и в Белгия, а Италия също заяви за предотвратен атентат. Очевидно е, че някои страни са застрашени повече от другите. Швеция да вземем за пример, където от време на време локални провокатори горят Корана, е изключително застрашена. Не са малко тези, които виждат горенето на Корана като опит да се попречи на участието на Швеция в НАТО ", уточни той.

" Сега първо Франция, а след това Германия, не разрешиха пропалестинските демонстрации, което бележи прелом в това схващане за свободата на изложение. В някои страни се организираха произраелски акции, на мен ми се коства, че те също би трябвало да бъдат неразрешени, тъй като те по същия метод притеглят евентуални терористи и съставляват опасност. Ступването на хора в подобен интервал би трябвало да се заобикаля ", на мнение е Георги Готев.

Той означи, че би трябвало да се сложи въпросътзащо всички тези атентатори, които са били известни на полицията, не са били екстрадирани и са били оставени да работят.

" Има разнообразни отзиви каква тъкмо да бъде европейската линия, някои страни са значително " ястреби ", по този начин да се каже, другистрани най-силно повдигат тематиката за ужасната филантропична злополука в Ивицата Газа, за стотиците почтени жертви. Самият Европейски съюзне е обединен и не е водещ в търсенето на някакво дипломатическо и спокойно решение ", разяснява още Готев.

Германският канцлер Олаф Шолц посети Израел, където насочи предизвестие към други страни да не се намесват в спора, само че и апел за попречване на жертвите в Газа. Вчера, 17 август, завърши и интензивната аудиенция на американския държавен секретар Антъни Блинкен в няколко страни от Близкия изток, а през днешния ден следва Джо Байдън да посети Израел.

На въпроса какви са възможностите на дипломатическите старания, които текат с цялостна мощ, Георги Готев отговори по този начин: " Това, което чакам, е визитата на Байдън в Израел в някаква степен да повлияе върху тази линия на Нетаняху, която е да смаже тотално най-малко тази част от Газа, която е мощно обитаема. Това нахлуване, при което починаха стотици хора в болничното заведение в Газа, нито Израел, нито ислямистките групи поемат отговорност, само че е доста значимо да се обясни, да има интернационална експертиза, да се разбере кой носи отговорност ".

Той уточни още, че ООНдейства на място, а най-малко 11 чиновници към този момент са починали в Ивицата Газа от 7 октомври насам, само че изрази мнение, чеако има някакво решение, в него Организация на обединените нации би трябвало да играе водеща роля.

" Трагичното е, че Европа е по средата сред две войни. И на двете не им се вижда краят, те са сложни за продобиване от която и да е от страните и защото те ще се проточат, това единствено ще отслаби нашияконтинент. А може би Европа самата е дразнител ", сподели още Георги Готев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР